Külföld

2009.12.04. 09:28

Aukción kelt el egy magánhíd - egymillió fontért

Több mint egymillió fontot fizettek egy aukción egy 230 éves, magánkézben lévő hídért, amely Nagy-Britanniában, a Temze felett ível át.

Kerkai Attila

A szokatlan licit végkimeneteléről Michael Hawley, a 240 éves híd eddigi büszke tulajdonosa számolt be. Az 1,08 millió fontos (320 millió forint) vételár jelentősen meghaladta a 800 ezer fontos kikiáltási árat. Licitálók az Egyesült Államokból, Ausztráliából, de még Jamaicából is jelezték érdeklődésüket.
   
Az Oxford közelében, Swinfordnál fekvő kőépítményen bizony csak hídpénz fejében lehet átkelni. A hidat építtető Abingdon gróf az építés fejében nyerte el a jogot a vámszedésre, amely a mai napig érvényben van.
   
Manapság az autósoknak öt pennyt (15 forint), a teherautóknak 50 pennyt (148 forint) kell fizetniük, a hídpénzből származó bevétel pedig eléri az évi 100 ezer fontot (29,6 millió forint).
   
A környék lakói és az ingázók azonban nem rajonganak a hídpénzért, több mint nyolcszázan alá is írták a díj eltörlését követelő petíciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!