Külföld

2016.02.24. 05:58

Amerikai előválasztás - A republikánus többségű szenátus nem hajlandó meghallgatni Obama új főbírójelöltjét

Az amerikai szenátus republikánus tagjai úgy döntöttek, hogy nem egyszerűen elutasítják, hanem meghallgatni sem hajlandóak Barack Obama elnök jelöltjét az Antonin Scalia főbíró elhunytával megüresedett posztra a legfelsőbb bíróságon.

Járai Judit/MTI

Két republikánus szenátor, Charles Grassley és Thom Tillis az elmúlt napokban már érzékeltette, hogy a szenátorok "legfeljebb csak fontolóra veszik", hogy kit jelöl Obama elnök az elhunyt főbíró helyére, ám a szenátus republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell kedden késő délután már be is jelentette: az igazságügyi bizottság republikánus tagjai egyhangúlag ellenzik a jelölést, így a jelöltnek még a meghallgatására sem kerülhet sor, egészen Obama elnöki mandátumának végéig.

McConnell szenátor közölte: még udvariasságból sem hajlandó találkozni az elnök jelöltjével, bárki legyen is az.

Az amerikai alkotmány értelmében a kilenctagú legfelsőbb bíróság tagjainak kinevezését - miután az elnök jelöli a bírót - a szenátusnak kell, alapos kikérdezéssel járó meghallgatás után, jóváhagynia vagy elutasítania.

A legfelsőbb bíróság az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be, ezért döntései jelentősen befolyásolják az amerikai közéletet és társadalmat. Ennek folytán mindkét nagy politikai párt - a republikánus és a demokrata - a főbírók jelölésekor igyekszik biztosítani a saját befolyását, érdekeit. Az elhunyt Antonin Scalia konzervatív bíró volt, s a republikánusok most attól tartanak, hogy Obama liberális szemléletű bíró kinevezésével megváltoztatná a bíróság "ideológiai egyensúlyát". Valamint arra is számítanak, hogy a novemberi elnökválasztást a republikánus jelölt nyeri, vagyis az új főbírót is ők jelölhetik majd.

"Ezt a jelölést az dönti majd el, aki a novemberi elnökválasztást megnyeri, bárki legyen is az" - nyilatkozott McConnell szenátor, s hozzátette, hogy a republikánus szenátorok egyöntetű véleménye szerint már nem az elnöki megbízatásának utolsó hónapjait töltő, "béna kacsa" Obamának kell döntenie az új főbíró személyéről. McConnell hivatkozott Joe Biden jelenlegi alelnök 1992-es állásfoglalására. Biden akkor a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke volt, és amellett érvelt, hogy elnökválasztási évben nem szabad főbírót választani. Az alelnök mindazonáltal azóta már kifejtette, hogy akkori állásfoglalása csupán hipotetikus volt, hiszen 1992-ben nem választott főbírót az Egyesült Államok.

A Fehér Ház és a szenátus demokrata párti politikusai egyaránt elítélték a republikánus döntést. Harry Reid, a demokrata szenátorok frakciójának vezetője obstrukciónak nevezte az állásfoglalást. A Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest pedig azt mondta: precedens nélküli lenne, ha nem hallgatnák meg Obama elnök jelöltjét, s ez egyúttal olyan politikai játéknak tenné ki a legfelsőbb bíróságot, amelyet az elmúlt kétszáz évben sikerült elkerülnie. "1875 óta egyetlen elnöki jelölttől sem tagadták meg a meghallgatást, hacsak nem maga az elnök vonta vissza a jelölést" - fogalmazott a Fehér Ház szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!