Külföld

2016.11.08. 06:07

Amerikai elnökválasztás - Donald Trump megnyerte a választást! - Kövesse velünk az eseményeket!

Donald Trumpot, a Republikánus Párt jelöltjét választották meg az Egyesült Államok 45. elnökévé - jelentette az NPR amerikai közszolgálati rádió.

2016.11.08.

06:00 A felmérést a Reuteres brit hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató közösen készítette, és hétfőn, a késő esti órákban hozta nyilvánosságra, pár órával a szavazás kezdete előtt.

A közvélemény-kutatás eredményei szerint Hillary Clinton 45:42 arányban vezet a közvetlen voksokat (tehát a polgárok közvetlen szavazatait) illetőn, és az elnökséghez szükséges 270-nél jóval több, 303 elektor támogatására számíthat. Ezzel szemben Donald Trump várhatóan csupán 235 elektor bizalmát nyeri el. A republikánus elnökjelölt esélye - a felmérés szerint - attól függ, hogy hogyan teljesít majd Floridában, Pennsylvaniában és Michiganben. Ha e három állam közül kettőben veszít, akkor senki nem veheti el az elnökséget a demokrata párti Hillary Clintontól.

Hillary Clinton hétfőn, helyi idő szerint éjfélkor még Észak-Karolinában tartott kisebb kampányrendezvényt, de előtte, még az esti órákban nagyszabású, koncerttel egybekötött nagygyűlésen szerepelt a pennsylvaniai Philadelphiában. A rendezvényen jelen volt és szenvedélyes beszédet mondott Barack Obama elnök, Michelle Obama, a first lady és természetesen Hillary Clinton. Obama elnök ismét felhívta a figyelmet arra, hogy Donald Trump már csak a vérmérséklete miatt sem alkalmas arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen. Arra biztatta a jelenlévő, a philadelphiai rendőrség adatai szerint több mint harmincezer embert, hogy ne azért voksoljon Clintonra, mert nem akarja Trumpot, hanem azért, mert a demokrata párti elnökjelölt "kivételes képességű" politikus. "Ő cselekszik majd, és nem egyszerűen Twitter-üzeneteket küld" - fogalmazott Obama arra célozva, hogy Donald Trump állandóan Twitteren kommunikál, akár még éjjel háromkor is.

Michelle Obama szintén szenvedélyesen szólt arról, hogy kedden az amerikaiak arról dönthetnek, hogy szembeszállnak-e "azokkal, akik meg akarnak osztani bennünket, és azt akarják, hogy féljünk".

Hillary Clinton azt tartotta fontosnak hangsúlyozni, hogy "mi úgy döntöttünk, a reményt sugárzó, befogadó és melegszívű Amerikában hiszünk".

A beszédek után a rock két nagyágyúja, Bruce Springsteen és Jon Bon Jovi adott koncertet.

Váratlanul félórás szabadtéri koncertet tartott Madonna is New Yorkban, Manhattan szívében. Az énekesnő Hillary Clinton támogatására buzdította az egybegyűlteket.

Kérdéseket tett fel híveinek Donald Trump, aki hétfő este New Hampshire legnagyobb városában, Manchesterben kampányolt. "Azt akarjátok, hogy a korrupt politikai elit irányítsa Amerikát, vagy azt akarjátok, hogy ismét az emberek irányítsák az országot?" - fogalmazott a republikánus jelölt, akit ezúttal nemcsak a lánya, Ivanka Trump kísért el a rendezvényre, hanem fellépett vele az amerikai futball egyik sztárja, Tom Brady is. Trump azonban ezúttal sem állta meg, hogy ne sértegessen valakit. Elizabeth Warren demokrata párti szenátort vette célba azon élcelődve, hogy a politikusnő ereiben indián vér is csörgedez.

Helyi idő szerint hétfőn pontban éjfélkor, magyar idő szerint kedd reggel hat órakor New Hampshire állam három kisvárosában megnyitották a szavazóhelyiségeket, és elkezdődött a választás.

 

7:40

Hillary Clintoné lett az első választási győzelem

Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje aratta le az első győzelmet az amerikai elnöki posztért kedden megkezdett választáson.

Az északkeleti New Hampshire állam három településén pontban nulla órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, és elsőként Dixville Notchban eredmény is született.

Nyolc választópolgár adta le a voksát, közülük négyen Hillary Clintonra szavaztak. Két szavazatot kapott Donald Trump republikánus jelölt, egy-egy voksot pedig Gary Johnson, a Libertárius Párt elnökjelöltje és Mitt Romney, aki négy évvel ezelőtt volt a republikánusok elnökjelöltje. Az ő neve nem szerepel ugyan a szavazócédulán, de valaki ráírta.

A kicsiny Dixville Notch félúton fekszik Maine állam és a kanadai határ között, és összesen tizenkét lakója van. Minden elnökválasztáskor ez az első település, ahol voksolnak. Ez hagyomány, mégpedig 1960 óta, amikor a település mind a kilenc voksát Richard Nixonra adta le.

A másik településen, Millsfieldben, Donald Trump aratott elsöprő győzelmet: a huszonegy szavazatból tizenhatot szerzett, míg Clintonra négyen voksoltak, és valaki felírta a szavazócédulára Bernie Sanders vermonti szenátor nevét, aki a demokraták elnökjelöltségéért küzdött, de mivel nem ő lett az elnökjelölt, nem szerepelt a szavazócédulán.

Nem Hampshire harmadik kicsiny településén, Hart's Locationben harmincegy szavazó él. Tizenheten Clinton mellett döntöttek, tizennégyen Trumpot választották.

Mivel New Hampshire államban kormányzót is választanak, e három településen is voksoltak kormányzóra, a győzelem a republikánus Chris Sununué lett.

 

8:50 Clinton befogadó és nagylelkű Amerikát ígért a kampányzárón, Trump azt: Amerika mindenek előtt

A kedden kezdődött amerikai elnökválasztás előtti utolsó kampánygyűlésén Hillary Clinton demokrata párti jelölt az Egyesült Államok "nagylelkűségét", befogadókészségét ígérte, a republikánus Donald Trump pedig azt hirdette, hogy "Amerika mindenek előtt".

A két elnökjelölt a késő éjjeli órákban - keddre virradóra - fejezte be utolsó kampánygyűlését. Hillary Clinton Észak-Karolinában, Donald Trump Michiganben zárta a kampányt.

A Raleigh városban tartott kampányzáró előtt Clinton a pennsylvaniai Philadelphiában járt. A híres függetlenségi palota előtt (ahol az Egyesült Államok alapító atyái aláírták a függetlenségi nyilatkozatot és megkezdték az alkotmány kidolgozását) több mint harmincezer lelket számláló tömeg gyűlt össze. Barack Obama elnök és a first lady, Michelle Obama is szenvedélyes beszédben buzdította Clinton támogatására a választókat.

A philadelphiai nagygyűlés koncerttel zárult, Bruce Springsteen és Jon Bon Jovi zenélt. Raleigh-ben Lady Gaga fogadta az egybegyűlteket, s mielőtt énekelt, hosszan méltatta Hillary Clintont, rendkívül felkészültnek, az egyetlen alkalmas jelöltnek minősítette őt.
Hillary Clinton a kampányzárón is hosszan beszélt, s nagy hangsúlyt fektetett az amerikai értékrend megőrzésének fontosságára. Úgy vélte, hogy ezeket az értékeket a mostani választási kampányban "komoly kihívások érték", majd leszögezte, hogy a jövőbe vetett hite soha nem volt olyan erős, mint most. Clinton mindkét beszédében azt mondta: az ő Amerikája "reménységet sugároz, befogadó és nagylelkű", s arra kérte híveit, hogy erre az Amerikára adják voksukat. "Mi a szeretet vagyunk, Trump a gyűlölet" - fogalmazott a demokraták elnökjelöltje.

Donald Trump a michigani Grand Rapidsban, Mike Pence republikánus alelnökjelölttel együtt, szintén az éjjeli órákban zárta kampányát. Éjjel fél egykor, tehát már a választás napján lépett pódiumra, s ezzel köszöntötte a tömeget: "A mai nap a mi függetlenségi napunk. Az amerikai dolgozó emberek ma visszavágnak."

Trump ismét munkahelyek teremtését ígérte. "Én leszek az amerikai történelem legnagyobb munkahelyteremtő elnöke" - fogalmazott. Majd megismételte elnökválasztási kampánya egyik fő gondolatát: az Egyesült Államok érdekei elsődlegességet élveznek.

 

14:25 A Kreml követi a választások menetét

A Kreml fontosnak tartja az amerikai elnökválasztást, és más nemzetközi eseményekhez hasonlóan figyelemmel követi azt - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

"Annyira leszünk készek előrelépni az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolataink helyreállításában és fejlesztésében, amennyire az amerikai partnereink készek lesznek" - jelentette ki a szóvivő.

Peszkov emlékeztetett rá, hogy Putyin több ízben is kifejezte Moszkva érdekeltségét a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében. A kérdésre, hogy Washingtonnak kell-e megtennie az első lépést a viszony helyreállítása érdekében, Peszkov kijelentette: "Itt inkább a politikai akarat megléte a fontos".

Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor korábban az amerikai elnökjelöltekkel kapcsolatos preferenciáit feszegették, kitérően azt hangoztatta, hogy Oroszország tiszteletben tartja majd az amerikai nép döntését, bármi legyen is az, és kész az Egyesült Államok bármely vezetőjével együtt dolgozni, akit a választók előnyben részesítenek. Szavai szerint Moszkva számára az lenne a legjobb, ha a választás olyan emberre esne, aki kész tenni az Oroszországgal fennálló viszony fejlesztéséért.

"Mi az egyenrangú partnerség hívei vagyunk, egymás érdekeinek figyelembe vétele mellett. Csak ezen az alapon fogunk dolgozni" - mondta.

Putyin nyíltan nem foglalt állást egyik elnökjelölt mellett sem, ugyanakkor többször is pozitívan nyilatkozott az általa személyesen nem ismert Donald Trumpról. Méltatta, hogy a republikánus elnökjelölt konstruktív együttműködésre törekedne Moszkvával. 
Vlagyimir Putyin úgy vélekedett, hogy Trump a hagyományos republikánus értékrendet követő választói réteget, az átlagjövedelmű átlagembereket képviseli, akik belefáradtak az évtizedek óta hatalmon lévő elitbe. Az orosz elnök pozitív jelzőkkel illette Trumpot, kijelentve, hogy extravagáns stílusának célja az egyszerű szavazók megszólítása, ugyanakkor elutasította azt a feltételezést, hogy ő lenne a favoritja.

Hillary Clintonról, aki külügyminiszteri minőségében nem egyszer találkozott vele, Putyin többször nyilatkozott kritikusan, de volt, amikor méltatta a konstruktív hozzáállását.

Az orosz vezető annak idején élesen reagált arra, hogy Clinton az amerikai diplomácia vezetőjeként 2011 decemberében már azelőtt leszögezte, hogy az orosz parlamenti választások nem voltak tisztességesek és igazságosak, hogy megkapta volna az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) jelentését. Putyin szerint Clinton ezzel "megadta a hangnemet" és "jelt adott" az orosz ellenzéknek.

Tavalyelőtt, válaszul az amerikai külügyminiszter újabb bírálataira, Putyin úgy fogalmazott, hogy ha valaki átlépi "az illendőség határait", az a gyengeség jele, ami egy nő esetében "a legrosszabb tulajdonság". 2007-ben, Clinton első elnökjelöltségi próbálkozása idején viszont még arról beszélt hogy a nők jelenléte a politikai és társadalmi életben "a társadalom érettségének világos jele", és a nők jelenléte kiegyensúlyozottabbá és cselekvőképesebbé teszi a hatalmat.

Moszkva figyelmét nem kerülte el, hogy Clinton külügyminiszter a "galamb" Barack Obama elnökkel szemben "héja" álláspontra helyezkedett mind az ukrajnai, mind a szíriai konfliktus ügyében.

Putyin ugyanakkor elismerte, hogy Clintonnal "nagyon konstruktív és tárgyra törő" megbeszélést folytatott az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) 2012-es vlagyivosztoki csúcstalálkozóján, amelyre Obama nem utazott el.

Az orosz elnök többször valótlannak minősítette azokat a Washingtonban, főleg a demokraták részéről megfogalmazott vádakat, melyek szerint Moszkva beavatkozik az amerikai elnökválasztási küzdelembe.

"Valaki tényleg azt gondolja, hogy Oroszország valahogy befolyásolni tudja az amerikai nép választását? Amerika talán valami banánköztársaság? Amerika nagyhatalom. Ha nincs igazam, javítsanak ki, legyenek szívesek" - mondta.

Maria Olson, az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségének szóvivője kedden közölte, hogy a képviselet jegyzéket kapott az orosz külügyminisztériumtól, mert korlátozták az Egyesült Államokban szolgálatot teljesítő, a voksolást megfigyelni kívánó orosz diplomatákat amerikai választóhelyiségek megközelítésében. Olson alaptalannak minősítette az orosz vádat. Mont mondta, az oroszoknak felajánlották, hogy csatlakozzanak az EBESZ-tagállamok megfigyelői csoportjaihoz, Moszkva azonban nem nevezte meg delegáltjait. Rámutatott, hogy az Egyesült Államok több államának hatóságai megkövetelik, hogy a külföldi megfigyelők egyenesen hozzájuk forduljanak választások idején, ezért - ha ezt orosz részről megtették - a döntés az adott szövetségi államok hatáskörébe tartozik.

Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy a tiltakozó jegyzékben egyúttal nemkívánatosnak minősítették a jövőbeni oroszországi választások amerikai diplomaták általi megfigyelését.

Marija Zaharova, az orosz külügyi tárca szóvivője hétfőn közölte: az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei a texasi Houstonban feltartóztatták az orosz főkonzulátus egyik munkatárásnak gépkocsiját. Az ügynökök állítólag azt "sugalmazták", hogy a választásokat nemcsak megtekintenie nem szabad, de arra gondolnia sem. Zaharova állítása szerint az eset nem volt egyedi.

A szóvivő nehezményezte, hogy az amerikai külügyminisztérium jegyzékben tanácsolta Oroszország képviselőinek, hogy "önállóan ne közelítsék meg a szavazóhelyiségeket", néhány állam hatóságai pedig még bűnvádi eljárással is fenyegetőztek.

 

14:38 Hillary Clinton férjével együtt szavazott

Hillary Clinton, a Demokrata Párt elnökjelöltje már korán reggel leadta szavazatát a keddi amerikai elnökválasztáson.

Hillary Clinton és férje, Bill Clinton volt elnök helyi idő szerint nyolc órakor jelent meg a New York melletti Chappaqua egyik iskolájában, ahol a választási helyiséget berendezték. Az elnökjelölt fotósok és kamerák kereszttüzében, széles mosollyal érkezett, láthatóan frissen - annak ellenére, hogy éjjel két óra körül fejezte be kampányzáró gyűlését Észak-Karolinában. 
A Clinton házaspár nem adott interjút, nem kommentálta a helyzetet.

A demokraták alelnökjelöltje, Tim Kaine még korábban szavazott a virginiai fővárosban, Richmondban. Ő készséggel állt az újságírók rendelkezésére, s rövid nyilatkozatában hangsúlyozta: "Mi vagyunk azok, akik - amennyiben győzünk - ütőképes csapatot tudunk felállítani, és képesek vagyunk értésre adni, hogy mindenki kormánya akarunk lenni".

Az amerikai sajtó jelentései szerint a kora reggeli órákban a keleti parton - ahol az időeltolódás miatt korábban, közép-európai idő szerint délben kezdődött a voksolás - meglepően sokan jelentek meg az urnáknál, a szavazók nem érdektelenek. Egyes településeken már a szavazóhelyiségek megnyitása előtt egy-két órával sorban álltak az emberek.

A több mint kétszázmillió amerikai közül 42 milliónyian már a választás hivatalos napja előtt, az úgynevezett korai szavazásokon leadták voksukat.

 

17:50 Donald Trump leadta szavazatát

Leadta szavazatát a keddi amerikai elnökválasztáson Donald Trump republikánus párti elnökjelölt, aki a feleségével együtt New Yorkban járult az urnák elé.

A republikánus elnökjelölt és felesége helyi idő szerint délelőtt 11-kor jelent meg az egyik New York-i iskolában berendezett szavazóhelyiségben. A környéket óriási rendőri biztosítással védték, és Donald Trumpot is - miként Hillary Clintont - szimpatizánsok várták az utcán.

Donald Trump a voksolás után nem adott nyilatkozatot a szép számban jelenlévő újságíróknak, de menet közben egy-egy mondatot elejtett, és a saját, szerinte várható győzelméről szólt. "Nagyon jól áll a helyzet" - mondta az egyik újságírónak. A másikuk megkérdezte tőle, kire szavazott, mire Trump azt felelte: "nehéz döntés volt".

A Trump házaspárt a szavazóhelyiségben várta már Donald Trump leánya, Ivanka Trump is, aki szintén a családjával érkezett.

Donald Trumppal szinte egy időben voksolt Indianapolisban a republikánus alelnökjelölt, Mike Pence, aki Indiana állam kormányzója.

New Yorkban - az előzetes hírekkel ellentétben - nem érzékelhető terrorfenyegetettségre utaló, megerősített rendőri jelenlét. Viszont a mindig pezsgő kulturális élettel dicsekedő metropolisz a választás napján csendesebb. A Broadway színházai ugyanis zárva tartanak, s nem lesz előadás a Metropolitan Operában és a tekintélyes Carnegie Hallban sem.

Közben megkezdődött a szavazás a középnyugati államokban és a világűrben is. Az amerikai asztronauták egy 1997 óta érvényben lévő törvény értelmében a világűrből is szavazhatnak, voksukat emailben küldhetik el a NASA houstoni központjába. Most Shane Kimbrouck szavaz így. Ő október 19-én érkezett az orosz Szojuzzal a nemzetközi űrállomásra, ahol négy hónapig tartókodik majd. A galvestoni megyei választási hivatal a NASA szuperbiztonságos rendszerén keresztül küldte el neki az elektronikus szavazáshoz szükséges dokumentumot.

Résztvevők az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének eredményváró rendezvényen a budapesti Corinthia Hotelben 2016. november 9-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

 

2016.11.09.

06:19 Trump újabb csatatér államban, Iowában is nyert

Újabb, csatatér államnak számító államban, Iowában aratott győzelmet Donald Trump republikánus elnökjelölt - jelentette a CNN és a Fox News amerikai hírtelevízió szerda hajnalban.

A CNN összesített becslése szerint Trumpnak 238, Clintonnak 209 szavazata lehet az 538 tagú elektori kollégiumban, melyben 270 voksra van szükség ahhoz, hogy az egyik jelölt az Egyesült Államok elnöke legyen. A konzervatív, a republikánusokhoz húzó Fox News 254-re és 209-re teszi Trump illetve Clinton elektori szavazatainak számát.

Trump nyerni tudott Georgiában, a Fox szerint Wisconsinban is, továbbá Michiganben is vezet, de ott egyelőre túl szoros az eredmény, és még nem lehet megmondani, ki nyeri a választást.

Résztvevők az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének eredményváró rendezvényen a budapesti Corinthia Hotelben 2016. november 9-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

07:12 Századvég-elemző: az Egyesült Államokban teljes a döbbenet

Teljes döbbenetté fordult át a hangulat az Egyesült Államokban, ahol az előzetes várakozásokkal ellentétben a republikánus jelölt Donald Trump áll nyerésre - nyilatkozta a Századvég kutatási igazgatója Floridából szerda reggel a Kossuth Rádiónak. Orbán Balázs a 180 perc című műsorban úgy vélekedett, hogy ez az eredmény a politikai szakirodalmat is újraírja.

A CNN összesítése szerint - magyar idő szerint szerdán, kora reggel - Trumpnak 238, Clintonnak 215 szavazata lehet az 538 tagú elektori kollégiumban, amelyben 270 voksra van szükség ahhoz, hogy valamelyikük az Egyesült Államok elnöke legyen. A konzervatív, a republikánusokhoz húzó Fox News 254-209-re teszi az állást.

A Századvég kutatási igazgatója elmondta: az elmúlt órákban Marco Rubio eredményváróján voltak, akit most újraválasztottak szenátorrá. Hozzátette: a demokraták, a mainstream média, de még a republikánusok körében is meglepetten fogadták az eredményt. Megjegyezte: még nincs meg a biztos végeredmény, de innen már nagyobb meglepetés lenne, ha végül mégsem Trump nyerne.

Orbán Balázs szerint mindez azt jelezheti, hogy több millió olyan fehér középosztálybeli ember szavazhatott most Trumpra, aki korábban nem vagy csak részben támogatta a republikánusokat. Emellett a kampány során Hillary Clinton mögött nem volt olyan tömegmozgalom, mint korábban Barack Obama mögött, Donald Trump mögött viszont igen - jegyezte meg.

A kutató szerint az Egyesült Államokat elitellenesség jellemzi, az embereknek elegük van abból, hogy a politikai elit nem hallja meg problémáikat.

Orbán Balázs szerint a mostani amerikai választás újraírja a politikával, politikacsinálással foglalkozó szakirodalmat.

7:30 Zuhanórepülésben a dollár

A júniusi brit népszavazásra emlékeztető módon megrázta a világpiacokat, hogy Donald Trump győzött olyan kulcsfontosságú szövetségi államokban, mint Florida és Ohio, így megnyílt előtte a Fehér Házba vezető út.

A pénz-, értékpapír- és árupiacok egyöntetűen arra számítottak, hogy a demokrata párti rivális, Hillary Clinton nyeri meg az amerikai elnökválasztást a politikai kívülállónak számító Trumppal szemben. A befektetők attól tartanak, hogy Trump győzelme politikai és gazdasági bizonytalanságokat okozhat, így a dollár árfolyama, a nyersanyagok ára és a tőzsdék zuhanórepülésbe fordultak.

Egy japán elemző úgy fogalmazott, hogy ez egy deja vu, ami a Brexitet idézi fel, azt a pillanatot, amikor a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról tartott júniusi népszavazáson győzött a kiválást támogatók tábora. Arra az eredményre senki nem számított, így a piacokon hatalmas kilengéseket váltott ki.

A határidős piacokon 3,5 és 4,5 százalék körüli mínuszban állnak a vezető tőzsdeindexek. A 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 3,52 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 4,31 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 4,69 százalékos mínuszban áll, míg a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 4,09 százalékos, a frankfurti DAX-30 pedig 4,47 százalék körüli veszteségben indíthatja a kereskedést.     Ázsiában és a csendes-óceáni térségben nagyon erős veszteségben zártak a tőzsdén, élükön Japánnal.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 5,43 százalékkal, 16 238,50 pontra, míg a szélesebb körű Topix-index, amely az első szekcióban forgalmazott valamennyi részvényt magában foglalja, 4,57 százalékkal, 1301,16 pontra zuhant zárásra. A dél-koreai Kospi 2,57 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 1,92 százalékos mínuszban zárt. Kínában enyhe veszteségben - Sanghajban 0,15 százalékos, Sencsenben pedig 0,36 százalékos mínuszban -, míg Hongkongban 3,15 százalékos csökkenéssel közelítenek a záráshoz az irányadó mutatók.

A Morgan Stanley Capital International, a világ egyik legnagyobb befektetési szolgáltatója által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 2,92 százalékkal, 429,82 pontra süllyedt.

A dollár jelentősen gyengült a főbb devizákhoz képest. A dollárindex - a dollár értékét a hat főbb valutából, az euróból, a jenből, az angol fontból, a kanadai dollárból, a svéd koronából és a svájci frankból álló kosárhoz viszonyító mutató - 1,47 százalékkal 96,44 pontra csökkent.

Az olaj ára is esett. Közép-európai idő szerint reggel negyed nyolckor az észak-tengeri Brent januári szállításra hordónként (159 liter) 44,97 dollárba került, 1 dollár 7 centtel, 2,32 százalékkal csökkent az ára az ázsiai kereskedésben. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára decemberi szállításra hordónként 1 dollár 12 centtel, 2,49 százalékkal, 43,86 dollárra esett.

Kedden enyhe nyereségben zártak a tőzsdék szerte a világon. Frankfurt 0,24, London 0,53, Párizs pedig 0,35 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést, míg New Yorkban a Dow Jones 0,40 százalékkal, az S&P 500-index 0,38 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,53 százalékkal nőtt.

 

7:34 Utah államban nagyarányú győzelmet aratott Donald Trump és további győzelmekre számíthat

Utah államban nagy arányú győzelmet aratott Donald Trump és további győzelmekre számíthat

A hat elektort adó Utah államban a republikánus elnökjelölt a választók több mint 51 százalékának bizalmát - és vele voksát - nyerte el. Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje 20.4 százalékos támogatottsággal a harmadik helyen végzett, megelőzte őt ugyanis a magát független konzervatívnak mondó, és csak nyáron feltűnt mormon, Evan McMullin, aki a szavazatok 23.5 százalékát szerezte meg. Utah államban elsöprő többségben mormonok élnek.

Közben tart a szavazatok feldolgozása, és a részeredmények szerint Wisconsinban és Pennsylvaniában szintén Donald Trump győzelme várható. Pennsylvaniában ugyanis 98.5 százalékos feldolgozottság mellett Trumpnak egyszázalékos az előnye, Wisconsinban pedig 94 százalékos feldolgozottság mellett háromszázalékos előnye van Clintonnal szemben. Elemzők szerint ez az előny már behozhatatlan.

A végleges eredményekre egyébként még Minnesotában, Michiganben, Arizonában és Alaszkában kell várni.

 

08:09  Ugrósdy Márton: Trump "nem tudni, igazán mit szeretne"

A kampány kevés tartalmi elemet tartalmazott, és nem tudni milyen lesz a csapata, a szenátusi támogatottsága az új amerikai elnöknek, így egyelőre bizonytalanság lesz a jellemző - értékelték az amerikai elnökválasztás állását elemzők szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

A legfrissebb eredmények szerint a republikánus jelölt, Donald Trump nyerheti meg az elnökválasztást.

Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója kiemelte: hiába lesz republikánus többség a szenátusban, ha olyan szenátorok kerülnek vissza, akik korábban Donald Trump ellen voltak, így kérdéses milyen lesz a szenátusi támogatottsága. Emellett a jelöltnek sok olyan ígérete volt, amely nem igazán megvalósítható, nem tudni, igazán mit szeretne.

A külügyi intézet kutatója kiemelte, hogy most megnyílt egy világ a kívülállók számára. A "washingtoni elit zártsága és mítosza változni fog", ami a politika életre is hatással lesz. Mindkét oldalon megerősödhetnek a politikai mozgalmak. Kérdés hogy a "Trump-jelenség" egyszeri alkalom volt-e vagy demokratizálódik mindkét párt működése, az egyszerűbb tagok is kaphatnak-e beleszólást.

Fodor Csaba, a Nézőpont ügyvezetője azt hangsúlyozta: nem várható, hogy gyorsan, hatékonyan beindulna a kormányzás. Trump teljesen kívülálló a politikában, és ha ő nyer, a politikai szférában még tanulnia kell a mozgást. A Nézőpont elemzője szerint ha Trump mégsem nyerne, olyan antielit mozgalom jöhet létre, amely átformálhatja az amerikai klasszikus politika képét.

Kiemelte: komoly változások várhatók több területen, de ezekről egyelőre nem sokat tudni, mert a kampány kevés tartalmi elemet tartalmazott, elsősorban arról szólt, hogy mennyire tudják lejáratni egymást a jelöltek.


08:27  Trump győzött Nebraskában és Alaszkában, Maine-ben Clintonra szavaztak többen

Donald Trump republikánus elnökjelölt győzött Nebraskában és Alaszkában is, Maine államban viszont demokrata párti vetélytársára, Hillary Clintonra szavaztak többen.

Mind Nebraska, mind Alaszka hagyományosan republikánus érzületű állam, és a voksoláson érvényesült is a papírforma: az öt elektort adó Nebraskában  a republikánus elnökjelölt a szavazatok több mint 61 százalékát kapta, Alaszkában pedig, amelynek 3 elektora van, a választók több mint 54 százaléka támogatta őt.

Hillary Clinton győzelme pedig illeszkedik a keleti parti demokrata párti államokban elért eredményei sorába.

 

08:40 NPR: Donald Trumpot választották meg az Egyesült Államok 45. elnökévé

Donald Trumpot, a Republikánus Párt jelöltjét választották meg az Egyesült Államok 45. elnökévé - jelentette az NPR amerikai közszolgálati rádió.

By Gage Skidmore, CC BY-SA 3.0,

 

A Fox News hírtévé szerint is Donald Trumpot, az amerikai Republikánus Párt jelöltjét választották meg amerikai elnökké a részeredmények alapján számolt előrejelzés szerint.

A CNN hírtévé szerint is Donald Trumpot, a Republikánus Párt jelöltjét választották meg amerikai elnökké a részeredmények alapján számolt előrejelzés szerint.

 

08:53 Clinton elismerte vereségét, Donald Trump az Egyesült Államok elnöke

Hillary Clinton demokrata párti amerikai elnökjelölt elismerte választási vereségét,  és helyi idő szerint szerda hajnali háromnegyed háromkor telefonon gratulált republikánus párti vetélytársának, Donald Trumpnak a választási győzelemhez.


08:55 Donald Trump már bejelentette győzelmét

08:59 Orbán gratulált Trumpnak

Orbán Viktor miniszterelnök gratulált a Facebook közösségi oldalon szerda reggel Donald Trump győzelméhez az amerikai elnökválasztáson.

A kormányfő angol nyelven közzétett üzenetében azt írta: micsoda nagyszerű hír, a demokrácia még mindig él.

 

09:02 Traian Basescu volt román elnök a Brexithez hasonlította Trump győzelmét

Traian Basescu volt román államfő az EU-ból való kilépés mellett döntő brit népszavazáshoz hasonlította szerda reggel Donald Trump valószínűsíthető győzelmét.

"A Brexit után USAexit! Túl sok ez a megcsontosodott Európai Uniónak, amelynek meg kell értenie egy alapvető dolgot: vagy gyorsan megváltozik a politikusok azonnali cselekedetei révén, vagy a népeink fogják megváltoztatni, úgy. ahogy a britek és amerikaiak tették" - írta Facebook-oldalán a jobboldali politikus, aki tíz évig volt Románia elnöke.

 

09:15  Szijjártó: a kormány gratulál Donald Trump győzelméhez

A magyar kormány gratulál Donald Trump elnökválasztási győzelméhez, Magyarország készen áll az együttműködésre - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.

Szijjártó Péter közleményében azt írta, az amerikai emberek döntöttek, a demokrácia megerősödve került ki a nem mindennapi választási kampányból.

A miniszter úgy fogalmazott, kétségtelen, hogy mind a világgazdaságban, mind pedig a világpolitikában új korszak zajlik, amely történelmi kihívások elé állítja az egész világot. Ezen kihívások legyőzéséhez új és bátor megközelítésekre, új és innovatív politikákra van szükség.

Magyarország készen áll az együttműködésre - írta Szijjártó Péter.

 

09:36 Trump bejelentette győzelmét, Clinton elismerte vereségét, és gratulált

Donald Trump, az amerikai Republikánus Párt jelöltje helyi idő szerint szerda hajnalban bejelentette győzelmét az elnökválasztáson, és ehhez demokrata párti vetélytársa, Hillary Clinton telefonon gratulált neki, elismerve saját vereségét.

Trump beszédet mondott hívei előtt a párt választási főhadiszállásán, és beszámolt arról, hogy ő is gratulált Clintonnak, aki - mint fogalmazott - kemény ellenfele volt a kampányban. Hangsúlyozta: "köszönettel tartozunk Hillary Clintonnak mindazért a szolgálatért, amelyet az elmúlt években az amerikai nemzet érdekében tett".

Trump köszönetet mondott híveinek is, és hangsúlyozta: "Valamennyi amerikai elnöke leszek, ez nagyon fontos nekem."
A milliárdos üzletemberből lett politikus egységre szólította fel az amerikai nemzetet, republikánusokat és demokratákat egyaránt. "Együtt kell működnünk, egyesülnünk kell" - jelentette ki. Az amerikai nemzet újjáépítését és - mint fogalmazott - az amerikai álom megújítását ígérte.

A győztes beszédét alelnökjelöltje, Mike Pence vezette fel, és kijelentette: Donald Trump elnökké választása történelmi jelentőségű, és azt jelenti, hogy vezetésével és elképzeléseivel Amerika ismét nagy lesz. Hozzátette, hogy a szavazással az amerikai nép mondott véleményt.

Ezt megelőzően mind a CNN, mind a Fox News hírtévé, az AP hírügynökség és az NPR amerikai közszolgálati rádió jelentette, hogy a részeredmények alapján számolt előrejelzés szerint Trump győzött.

Paul Ryan, az amerikai képviselőház republikánus párti elnöke nem várta meg ezeket az előrejelzéseket a Trumpnak és Pence alelnöknek szóló gratulációval, noha korábban nem volt felhőtlen a viszonya a New York-i üzletemberrel. A wisconsini politikus még az éjjel telefonon felhívta őket.

Hajnalra kiderült, hogy a törvényhozási választásokon a képviselőházban a republikánusoknak sikerült megőrizniük a többséget, és a demokratáknak a szenátusban sem sikerült áttörést elérniük, a republikánus többség ott is megmaradt. Az AP amerikai hírügynökség által közölt részeredmények szerint a republikánusok többsége a képviselőházban a jelenlegi 247 mandátumról 218-ra csökken, de ez is elég, hogy megőrizzék uralmukat a képviselőházban, ahol hat éve többségben vannak.

A képviselőház mind a 435 tagját most választották meg.

A 100 tagú szenátus 34 tagját választották meg az elnökválasztással párhuzamosan.

Jelenleg mindkét házban a republikánusok vannak többségben, és ez valószínűleg így is marad, mert ha a demokraták ki is tudják egyenlíteni a jelenlegi 54-46-os republikánus többséget a szenátusban, szavazategyenlőség esetén a felsőház elnöki posztját is betöltő alelnök voksa dönt.

A szenátorokat hat, a képviselőház tagjait pedig két évre választják.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!