Külföld

2011.09.15. 17:44

Államuk elismerését kérik a palesztinok az az ENSZ-től

Rámalláh/Jeruzsálem - Mahmúd Abbász palesztin elnök hiteles alternatíva híján úgy döntött, hogy szeptember 23-án fél egy órakor beterjeszti a palesztinok felvételi kérelmét Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak - mondta el Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter újságírók előtt Rámalláhban csütörtökön.

MTI

Eszerint a palesztinok az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé járulnak a teljes jogú tagságért, ahol ügyük várhatóan megbukik az Egyesült Államok ellenállásán. Abbászék ezután még mindig fordulhatnak a Közgyűléshez nem teljes jogú státusért, ahol sikerülhetne megszerezniük a szükséges többséget.
   
Izrael és az Egyesült Államok ugyanakkor a béketárgyalások újrafelvételét támogatja, s így szeretne eljutni a palesztin állam létrejöttéig. Ennek érdekében a térségben tartózkodik David Hale, Barack Obama amerikai elnök közel-keleti megbízottja, valamint Dennis Ross különleges tanácsadó.
   
Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is szeretne megoldást találni a problémákra és visszaültetni a feleket a tárgyalóasztalhoz. Ashton ezért az utóbbi 24 órában immár másodszor folytatott megbeszélést Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, s izraeli útját is meghosszabbította.
   
Malki jelezte, hogy a palesztinok nyitottak "minden javaslatra és ötletre, amely a szilárd alapokon nyugvó tárgyalások újrafelvételét segíti". Ehhez azonban elengedhetetlen a feltételek, az útiterv és a biztosítékok tisztázása. "Meglátjuk, lesz-e, aki hiteles ajánlatot nyújt be, amelyet érdemes komolyan fontolóra venni" - tette hozzá a palesztin külügyminiszter.
   
Eközben az izraeli kormányfő csütörtökön bejelentette, hogy jövő héten felszólal az ENSZ-közgyűlésben, és javasolni fogja a közvetlen tárgyalások újrafelvételét. Netanjahu rámutatott: bár a Közgyűlés "nem támogatja túlzottan Izraelt", "fontos, hogy az izraeli miniszterelnök itt is megjelenjen, és elmondja a dolgokat úgy, ahogy vannak".
   
A palesztinok és izraeliek közötti közvetlen tárgyalások egy évvel ezelőtt szakadtak meg, miután Izrael nem hosszabbította meg a ciszjordániai telepbővítésekre vonatkozó tilalmat. A két fél álláspontja azóta nem közeledett, s végül a palesztinok úgy döntöttek, hogy megpróbálják elfogadtatni államukat az ENSZ-szel.
   
Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter szerdán "kemény és súlyos" következményeket helyezett kilátásba erre az esetre, míg csütörtökön helyettese, Danni Ajalon azzal fenyegetőzött, hogy érvénytelenítik az összes izraeli-palesztin megállapodást. Ajalon hozzátette, hogy ezért az esetleges izraeli lépésért a felelősség a palesztinokat fogja terhelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!