Külföld

2015.11.20. 16:02

Állami integrációs tervet fogadott el a cseh kormány

Új állami integrációs tervet fogadott el pénteken a cseh kormány, amely számol a háborús menekültek betagozódásával is a cseh társadalomba - közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök egy Twitter-bejegyzésében.

A program, amelyet a belügyi tárca dolgozott ki, tartalmazza a bevándorlók oktatását cseh nyelvre, megismertetését a cseh kultúrával és demokráciával, illetve a munkahely- és lakáskereséssel kapcsolatos hatósági segítségnyújtásra is kiterjed. A jövő évben a cseh kormány 200 millió koronát (mintegy 2,3 milliárd forint) különít el a program megvalósítására. Az összeg nagyobbik részét európai uniós alapokból kívánják fedezni.

"A kormány jóváhagyta a háborús menekülteknek nyújtandó segítség szabályait. Az állami integrációs program egyebek között biztosítja számukra a cseh nyelv tanítását, gyermekeik iskolai oktatását, és segítséget nyújt a lakáskeresésnél is" - olvasható Sobotka bejegyzésében. 
Az állami integrációs program - emelte ki a belügyminisztérium - segít a nemzetközi védelmet élvező embereknek, hogy gyorsabban beépülhessenek a cseh társadalomba.

Az integrációnak két szakasza lesz. Az elsőben a háborús menekültek többnyire 12, de legfeljebb 18 hónapot táborban töltenek, ahol nyelvet tanulnak és megismerkednek a cseh társadalmi valósággal. A második szakaszban pedig - külön tervek alapján - már ténylegesen megpróbálnak betagozódni a társadalom életébe. Integrálódásukat ebben a szakaszban az állami szerveken kívül már különféle vállalatok, karitatív szervezetek, egyházak is segíteni fogják. A segítség nagyobbik részét az állami Charita CR karitatív szervezet fogja megszervezni. 
A terv szerint Csehország a következő időszakban évi mintegy 2000 menekült befogadásával számol. Az idén ez a szám 500 körül lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!