Külföld

2016.02.04. 13:00

A srebrenicai mészárlásban való részvételért tíz évre ítéltek egy férfit Belgrádban

Tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a boszniai szerb csapatok egy korábbi tagját az 1995-ös srebrenicai mészárlásban való részvétel vádjával csütörtökön Belgrádban.

A háborús bűnek vizsgáló szerbiai ügyészség közleményben tudatta, hogy vádalkut kötött a vádlottal, Branko Gojkoviccsal, aki elismerte, hogy részt vett több száz srebrenicai civil meggyilkolásában.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az Egyesült Nemzetek Szervezetének védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a békefenntartók szeme láttára mintegy nyolcezer férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban lemészároltak. A vérengzést, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített, a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják Európában.

Branko Gojkovic és az egységéhez tartozó másik hét férfi 1995. július 16-án több száz srebrenicai fiút és férfit gyilkolt meg a kelet-boszniai Zvornikban. Négyüket egy boszniai bíróság korábban elítélte, egyikükkel vádalkut kötött, míg a hetedik férfival, Drazen Erdemoviccsal a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék ügyészsége kötött vádalkut még 1996-ban. Erdemovic volt az első, akit a srebrenicai mészárlásért elítéltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!