Külföld

2011.02.02. 09:35

A lengyel kormány töröltetné a .pl kiterjesztést a náci haláltáborok múzeumainak internetes címéből

Bogdan Zdrojewski lengyel kulturális miniszter felkérte az ország területén található egykori náci koncentrációs és megsemmisítő táborok múzeumait, hogy töröljék a .pl (Poland, azaz Lengyelország) kiterjesztést internetes címeikből.

MTI

Zdrojewski az ellen kíván küzdeni, hogy a világ számos sajtóorgánumában e táborokat "lengyel táborokként" említik. A miniszter a PAP lengyel hírügynökség által idézett nyilatkozatában más megoldást, például a ".eu" (Európai Unió) kiterjesztést javasolta a múzeumok internetes címének.
   
Zdrojewski konkrétan a felügyelete alá tartozó három múzeumot - az egykori auschwitz-birkenaui (Oswiecim-Brzezinka), a stutthofi (Sztutowo) és a majdaneki tábor múzeumát - kereste meg a kéréssel.
   
Lengyelország évek óta hevesen tiltakozik külföldi sajtóorgánumoknál az ellen, hogy "lengyel megsemmisítő táborokként" aposztrofálják ezeket a  létesítményeket. A megjelölés Varsó érvelése szerint félreérthető lehet, úgy hangozhat, mintha Lengyelországot felelősség terhelné ezekért a táborokért, jóllehet a lengyelek maguk is a nácizmus áldozatai voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!