Külföld

2012.01.25. 20:01

A láthatatlan puskázás titka

Láthatatlan puskákat is kiállítottak szerdán Jekatyerinburgban a sok elmés "segédeszköz" között, amelyeket a diákok vizsgákra gyártanak.

MTI

Több mint 50 vizsgapuskát mutattak be az Urálon túli városban az oroszországi egyetemisták napján.

Az egyik ötletgazda, Ivan Kolotovkin sem tagadja, hogy egyetemisták és főiskolások állandóan "felfedeznek" valami új módszert. A kiállításon azt szerették volna bemutatni, milyen puskákkal próbálkoztak régen és most.

A legkülönlegesebbek a láthatatlan puskák. A papírra igen apró betűkkel írják a szöveget, majd átlátszó ragasztóval fedik le azt. 10 percre vízbe rakják, így a papír elválik a ragasztószalagtól és a leírt szöveg arra ragad. Az átlátszó ragasztószalagot ezután bátran a padra lehet rögzíteni, az oktató garantáltan nem veszi azt észre.

A népszerű puskák között szerepelnek az aprócska betűkkel teleírt műkörmök, a saját készítésű mini könyvek,a toll-puskák, valamint a különféle elektronikus adatátviteli eszközök. Utóbbiak már csak azért is, mert kényelmesek és nem minden oktató tudja, hogyan történt az adatátvitel - mondja Kolotovkin.

Az egyik legelmésebb találmány az irányítható helikopter, amelyet - amint a tanár elhagyja a vizsgatermet - körbereptetnek a diákok között a megfelelő választ hordozó puskával.

A Tatjanyin gyeny elnevezésű napon Oroszországban az első moszkvai egyetem alapítására emlékeznek, egyházi ünnep is. Moszkvában több helyszínen vidám felvonulással ünneplik a téli vizsgaidőszak végét is jelentő napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!