Külföld

2016.04.03. 10:50

A dalai láma mesterséges intelligenciaként születhet újjá

A buddhista kozmológia egyik alapköve az újjászületés. Az elmélet szerint halálkor a tudat (vidzsnyána) elválik a testtől, és egy új személyben születik újjá, de ez a tudat már nem ugyanaz, mint az előző volt – igaz, nem is teljesen különbözik. A lényeg, hogy a kozmológiájuk szerint az újjászületés bármilyen formában megtörténhet: lehet, hogy növényként, állatként, vagy emberként születünk újjá.

Évezredes babonák, lehetne mondani, de a vallásosak közül a buddhisták a legnyitottabbak az új impulzusokra. Amikor egy XVIII. századi keresztény misszionárius, Ippolito Desideri Tibetbe látogatott, hogy áttérítse a buddhistákat a kereszténységre, kedvesen fogadták, és beleegyeztek, hogy meghallgassák Desideri tanait, hátha csakugyan meggyőzőbb a keresztény világértelmezés, mint a buddhista.

A nyitottságukat mégsem ez bizonyítja a legjobban, hanem a dalai láma egyik, kilencvenes évekbeli interjúja. A vallási vezető ugyanis azt sem zárta ki, hogy akár ő is mesterséges intelligenciaként születhet újjá a következő életében.

A dalai láma Budapesten Fotó: Markovics Balázs/index.hu

Jeremy Hayward és Francisco Varela közös könyvükben több interjúrészletet is közöltek a dalai lámával. Amikor elmagyarázták Őszentségének, hogy miből áll egy számítógép, a láma meglepő módon azt mondta: nagyon nehéz lenne azt mondani, hogy a számítógép nem egy élő dolog, és hogy nincs öntudata – még a buddhista nézőpontból is. Szerinte ugyanis a tudatosság nem az anyagból fakad. Épp ellenkezőleg: a lélekvándorláskor létrejövő tudatfolyam bármilyen anyagban újjászülethet.

A buddhista filozófia szerint minden új tudatfolyam egy korábbi újjáéledése; nincs olyan létforma, aminek ne lenne valamilyen kapcsolata egy korábbi életével. Ahogy a dalai láma fogalmazott: ha a külső feltételek és a karmikus hatás megengedi, nem zárható ki, hogy egy tudatfolyam egy számítógépben fog új testet ölteni.

A láma szerint elképzelhető, hogy ha valaki egész életében szoros kapcsolatban volt a számítógépekkel – például tudósként dolgozott –, a következő életében számítógépként születik újjá. A buddhisták szerint ez nem blaszfémia. A láma azt mondta az interjúban, hogy ha a kérdéses számítógép fizikai alapjai megfelelők, az akár egy újjászülető tudatfolyam alapjául is szolgálhat.

Úgy érzem, a számítógépekkel kapcsolatos kérdéseket csak az idő oldhatja meg. Csak várnunk kell, amíg valóban bekövetkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!