Külföld

2017.05.13. 12:00

Beszakadt egy atomtemető teteje

Egy nagyjából hat méter átmérőjű lyuk tátongott egy föld alatti, atomhulladék- tároló tetején , az Egyesült Államokban fekvő Hanfordban.

A szakadást csak körülbelül négy nappal később vették észre – tudósított az NBC. Nem tudni, pontosan mi és mikor történt, de a kormány szerint nem jutott sugárzás a környezetben, mert a beomló föld lezárta az alagutat- írja a 24.hu.

Ez a jó hír. A rossz viszont, vagyis az ijesztő, hogy ilyen megtörténhet. A szakértő szerint elfogadhatatlan, hogy egy ilyen esetre napokig nem derül fény, ám az NBC-nek nyilatkozva Alex Smith is megnyugtatott: a műszerek semmiféle sugárzást nem jeleztek.

Sem a balesetnek, sem annak nem lett volna szabad megtörténnie, hogy az esetet nem veszik észre azonnal.

Valójában egy 1956-ban fából, betonból és acélból épült vasúti alagútról van szó, ahova a körülbelül  600 köbméter nukleáris hulladékot, vegyi anyagot, és az ezeket szállító vasúti kocsikat “temették”. Ideiglenesen, és mint a hasonló alagutak esetében egy vizsgálat már megállapította: ezek veszélyesek. Tervben is volt felújításuk, illetve a hulladék elszállítása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!