Külföld

2016.07.20. 12:02

Robbanószerkezet végzett Kijevben az újságíróval

Bizonyossá vált, hogy robbanószerkezet okozta Pavlo (Pavel) Seremet Kijevben élő, orosz állampolgárságú újságíró, az Ukrajinszka Pravda hírportál munkatársának halálát szerdán az ukrán fővárosban.

Kovács Andrea/MTI

A TSZN ukrán hírtelevízió a helyszínelő szakértőkre hivatkozva arról számolt be, hogy a robbanószerkezetet a Subaru XV típusú személyautó vezetőülése alá szerelték be az elkövetők. Seremet a reggeli órákban a belvárosban haladt, amikor az egyik útkereszteződésben felrobbant vele a jármű. A kijevi ügyészség sajtótitkára elmondta, hogy az újságíró otthonától mindössze 500-600 métert tett meg a járművel, és akkor következett be a detonáció, amikor befordult az első utcasarkon. Valószínűsítette ez alapján, hogy a kanyarodási manőver hozta működésbe a robbanószerkezetet.

A hatóságok többórás helyszíni vizsgálat után kora délután szállították el a kiégett autóroncsot.

Zorjan Skirjak, a belügyminiszter tanácsadója három verziót nevezett meg az újságíró megölésének okaként. Szerinte lehetett az orosz titkosszolgálatok műve, meggyilkolhatták újságírói tevékenysége vagy magántermészetű vita miatt.

A hatóságok azt sem zárták ki, hogy valójában nem a férfi, hanem élettársa, a hírportál egyik társalapító vezetője, Olena Pritula volt a célpont, a felrobbantott autó ugyanis az utóbbié volt. Szvjatoszlav Ceholko, az ukrán államfő sajtótitkára bejelentette: Petro Porosenko elnök ez utóbbi verzió miatt utasította a hatóságokat, hogy biztosítsanak védőőrizetet Pritulának.

Seremet legutolsó blogja vasárnap jelent meg az Ukrajinszka Pravda hírportálon. Ebben az újságíró a törökországi katonai puccskísérlet kapcsán arról írt, hogy hasonló Ukrajnában is megtörténhet. Beszámolt arról, hogy a kelet-ukrajnai fronton harcoló Azov önkéntes alakulat volt tagjain nemrégiben bankrablás közben ütött rajta az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) különleges egysége, és az őrizetbe vétel közben tűzharc bontakozott ki, amelyben két elkövető - egy orosz és egy lett állampolgár - meghalt. Rámutatott annak veszélyére, hogy a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban edződött, de a frontról a civil életbe való visszatérés után a helyüket nem találó "képzett harcosokat" könnyen beszippanthatja az alvilág.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!