Külföld

2016.03.18. 13:12

Szenzációs felfedezés küszöbén állnak az egyiptomiak?

Valami lehet Tutanhamon fáraó sírfalai mögött. Az egyiptomiak már Nefertiti sírja felfedezésének bejelentésére készülnek. A feltételezést már radarképek is alátámasztják.

Thimm Andreas

"Új információink vannak, melyek jó eredményhez vezettek minket," - mondta Mamdouh al-Damati egyiptomi miniszter. Az "új információk" a Tutanhamon sírban végzett radarmérések eredményeiből származnak, melyeket japán szakértők elemeztek az elmúlt hónapokban. Most láttak napvilágot első részeredmények. A miniszter már biztos abban, hogy a falak mögött még két kamra található.

A japán szakértők érdekes dolgokat észleltek a radarképeken - magyarázza a miniszter. A Kairóban bemutatott képeken csak színfoltok láthatóak, de ezek elég sokatmondóak. "Azt mutatják, hogy különböző anyagokból álló dolog lehet a fal mögött. A radarszakértő úgy gondolja, hogy ezek anyagok fémesek és szervesek is lehetnek." Arra a kérdésre, hogy Nefertiti lehet-e eltemetve a két kamrában, természetesen továbbra sem tudnak biztosan válaszolni, de elképzelhető, hogy Nicholas Reeves brit régész első sejtése beigazolódik ugyanis Nefertiti és a fiatal király között, aki mintegy 3300 évvel ezelőtt élt, családi kötelék is volt. Annyi bizonyos, hogy mint Ehnaton fáraó felesége, Tutanhamon mostohaanyja volt Nefertiti. Úgy gondolta Reeves, ő is Tutanchamon fáraó elődje lehetett volna, emiatt jogosult lett volna egy sírhoz a királyok völgyében. Ez az egész még csak elmélet, amelyet tovább kell vizsgálni. Március 31-én még egyszer lesz egy digitális radaros mérés. Itt azt fogják vizsgálni, hogy mennyire vastag Tutankhamon sírkamrája és a mögötte levő termek közötti fal - és megpróbálják meghatározni, hogy mekkorák lehetnek ezek a termek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!