Külföld

2016.03.02. 13:44

Nem mondanának le a sertéshúsról a más vallásúak miatt

A schleswig-holsteini keresztény-demokrátak szerint (CDU) nem szabad lemondani a sertéshúsról a nyilvános étkezdékben csak azért, hogy ez más vallásúaknak is megfeleljen

Thimm Andreas

A CDU Schleswig-Holstein német tartományban lévő képviselete attól fel, hogy hamarosan nem lehet sertéshús az ország étkezdéiben. Egyre több iskola és napközi menzáján már lemondtak erről a húsról - a más vallású gyermekek és fiatalokra való tekintettel. "Az elkövetkező években a sertéshús eltűnhet az óvodák és iskolák menüjéből" - mondta a Német Táplálkozási Társaság (DG) alelnöke. Ez egyrészt a korszerű táplálkozási szabványok miatt, másrészt pedig vallási okokból történik - tette hozzá.

Ezt a fajta toleranciát tartja a schleswig-holsteini CDU túlzónak, ezért egy javaslatot készítettek a következő parlamenti ülésére : "Arra kérjük a kormányt, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a sertéshús továbbra is megtalálható legyen az élelmiszer-ellátásban, a közétkeztetésben, óvodákban és az iskolákban" - áll az indítványban. "A kisebbségek védelme - mégha az vallási okokból történik - nem jelenti azt, hogy egy téves megállapítás alapján a többi embert a szabad döntési jogában korlátozzuk"

"Egészséges és kiegyensúlyozott étrendet szeretnénk. A mi kultúránkhoz a sertéshúsfogyasztás is hozzátartozik" - magyarázza Daniel Günther a CDU schleswig-holsteini parlamenti csoportjának vezetője. A vörös-zöld tartományi kormányzat szempontjait Robert Habeck földművelésügyi miniszter foglalta össze: "Az állami intézkedést nem látom szükségesnek és biztosan nem osztom a alkotmányos értékeink csorbítását, abban a tekintetben, hogy karajt vagy fasírt enni kell."

A szomszédos Dániában zajló vita is azt mutatja, hogy az északi CDU nincs egyedül ezzel a problémával. Januárban Randers dán kikötőváros tanácsa úgy döntött, hogy sertéshúst is kell árulni a boltokban. "A rendszer rugalmas, mindig lesz egy alternatíva, ha vannak gyerekek, akik nem esznek sertéshúst" - mondta a helyi hatóság szóvivője, a Német Hírügynökség (DPA) kérdésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!