Külföld

2016.01.31. 12:13

Három izraeli megsebesült, a palesztin merénylőt agyonlőttek Ciszjordániában

Három izraelit lőfegyverével megsebesített egy palesztin merénylő vasárnap délelőtt Ciszjordániában, a merénylőt a biztonságiak a helyszínen lelőtték - jelentette a katonai rádió.

Egy Bét El nevű ciszjordániai telepes falu közelében lévő útellenőrző pontnál egy palesztin kiszállt autójából, majd pisztolyával tüzelni kezdett. Lövései megsebesítettek  három,  húsz év körüli izraelit,  kettőt közülük súlyos, egyet pedig könnyebb sérüléssel szállították egy jeruzsálemi kórházba.

A helyszínen szolgálatot teljesítő katonák tűz alá vették a palesztin támadót, aki röviddel később belehalt lőtt sebeibe.
Izraelben és a palesztin területeken már negyedik hónapja szinte napi rendszerességgel ismétlődnek a merényletek, valamint az összetűzések az izraeli rendfenntartókkal.

Október elseje óta 150 palesztin vesztette életét általában az izraeli biztonságiakkal történő összecsapásokban, mintegy  kétharmaduk merényletek elkövetése közben. Az erőszakhullámban a másik oldalon eddig huszonhat izraeli, egy amerikai turista és egy eritreai menekült halt meg.

A támadások kiváltó oka a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!