Külföld

2015.11.25. 15:57

Párizsi merényletek - A párizsi üzleti negyedben még mindig nagy a készültség

Párizs - A helyzet már javul, kezd a héten visszatérni a rendes kerékvágásba - mondta szerdán Emmanuel Macron francia gazdasági miniszter Párizs üzleti negyedében, a La Défense-ban, ahova azért látogatott el, mert a november 13-ai párizsi merényletek feltételezett fő szervezője, Abdelhamid Abaaoud a merényleteket követő héten itt akarta felrobbantani magát.

Európa legnagyobb üzleti negyedében - ahol több tucat nagyvállalat székhelye található a felhőkarcolókban és ahol mintegy 200 ezer fordulnak meg naponta -, még mindig látványos a rendőri és katonai készültség, az emberek további támadásoktól tartanak.

Amióta Francois Moulins párizsi ügyész kedden megerősítette, hogy a La Défense volt a terroristák következő célpontja, érezhetőbbé vált a feszültség az üzleti negyedben.

A metrókijáratnál a sietős emberek között felfegyverezett katonák járőröznek, a rendőrségi járművek jól látható helyeken parkolnak.

A gazdasági miniszter azért látogatott el a negyedbe, hogy jelezze: a kormány minden erejét mozgósítja, nagyon óvatos marad, és minden szükséges intézkedést megtesz a térfigyelő kamerákat, illetve a kényesnek számító helyszínek biztosítását illetően.

"Nagyon jól tudjuk, hogy  bennünket is veszély fenyeget,  ezért óvatosak vagyunk" - mondta a BNP Paribas egyik 25 éves dolgozója.

Egy 35 éves jogásznő a francia hírügynökségnek elmondta, hogy mindenhol érezhető a feszültség, az emberek idegesek, jóllehet nem változtattak alapvető szokásainkon, de ebédidőben például nem mennek ki a bevásárlóközpontba.

A La Défense negyedben található Franciaország legjelentősebb bevásárlóközpontja, amelyet évente 46 millióan keresnek fel. Az ide betérő emberek csomagjait fémdetektorral világítják át a merényletek óta.

A párizsi metróban, ahol évek óta mindennaposak a bombariadók a gyanús csomagok miatt, az emberek a merényletek óta sokkal óvatosabban lettek és nem szívesen veszik igénybe ezt a közlekedési eszközt, hanem inkább a felszíni tömegközlekedési járművekkel közlekednek.

Egyelőre még nehéz megmondani, hogy a gazdaságra milyen hatással lesz mindez, a gazdasági miniszter szerint "minden azon múlik, hogy milyen gyorsan tér vissza a rend, a látogatottság, de ezt csak később tudjuk mérni, most még nem".

A párizsi turisztikai hivatal szerint viszont a november 13-i merényletek gazdasági hatása már most jelentősebb, mint a januári terrortámadásoké volt.

Múlt héten 24 százalékkal csökkent átlagban a párizsi vendéglátóipar forgalma, miközben a merényletek előtti héten napi 2,4 százalékos volt a növekedés a Karácsony közeledtével.

A javulás azonban valamelyest a múlt hétvégén már érezhető volt, akkor ugyanis "csak" 16 százalékos volt a visszaesés, miközben a merényletek utáni hétvégén 28 százalékos.

A légi közlekedésben a foglalások törlése pedig ezen a héten már nem magasabb az átlagosnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!