Külföld

2015.10.06. 18:32

Pénzbüntetésre ítéltek két francia magazint az államfőről és kedveséről közölt fotók miatt

Ezerötszáz eurós (467 ezer forintos) pénzbüntetésre ítélte kedden egy francia bíróság a Voici és a VSD francia magazinokat, amelyek titokban készült fotókat közöltek tavasszal Julie Gayet színésznőről, Francois Hollande francia elnök kedveséről.

A felvételek a versailles-i kastélyhoz közeli elnöki rezidencián húsvétkor készültek. A képeken az államfő, kedvese és annak apja, valamint Jean-Pierre Jouet, az elnöki hivatal főtitkára és felesége látható az elnöki pihenőhely parkjában és az épületben.

Az államfőn kívül a képeken látható valamennyi ember feljelentést tett a magánszféra megsértése miatt. A fotósokat nem tudták azonosítani. 
A bíróság az ügyészség kérésének megfelelően a magazinok főszerkesztőit is elítélte, s 1 eurós jelképes kártérítés megfizetésére kötelezte a felpereseket.

"Ez a magánélet intimitása tiszteletben tartási jogának elismerése, nem lehet magánhelyen fotókat készíteni, ez súlyos behatolásnak számít" - mondta Jean Ennochi, Julie Gayet apjának ügyvédje.

A felvételeket először a Voici közölte április 10-én. Néhány nappal később a sorozatból a VSD magazinban is megjelentek felvételek. 
A védelem a "tájékoztatás legitimitásának" nevében arra hivatkozott, hogy a képek olyan helyen készültek az elnöki rezidencián, amelyek bárki számára láthatók.

Julie Gayet rendszeresen feljelentést tesz, amikor a magánéletét megsértő fotók jelennek meg róla, s eddig minden esetben neki adott igazat a bíróság - jelezte a színésznő ügyvédje.

Egy francia bulvárlap több mint másfél évvel ezelőtt hétoldalas, fényképekkel illusztrált összeállításban leplezte le, hogy a 60 éves Hollande-nak viszonya van a 42 éves színésznővel. A leleplezést követően az államfő és addigi hivatalos élettársa, Valérie Trierweiler útjai csaknem tízévi együttélés után szétváltak. Azóta Hollande nyilvánosan mindig egyedül jelent meg, de az nyílt titoknak számít, hogy Gayet az elnöki rezidencián él az államfővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!