Külföld

2015.08.12. 16:49

Hőség - Monszunszerű eső árasztotta el a dél-olaszországi Calabria tengerpartját

Továbbra is zuhog az eső a dél-olaszországi Calabria tengerparti városaiban, amelyeket sártenger öntött el. Az utak járhatatlanok, több ezren áram nélkül maradtak.

A rossz idő Cosenza térségében, a Jón-tengerre néző Rossano és Corigliano Calabro területét sújtotta. Szerdára virradóra pár óra alatt annyi csapadék esett, hogy folyammá változva hömpölygött végig a negyvenezer lakosú városokon. A meteorológusok megfogalmazása szerint "villámgyors" viharban a sár- és törmeléktenger magával sodort mindent: az utcákon parkoló autókat a tengerbe vitte.

A térség útjai járhatatlanok, a lakosok otthonaikba zárkóztak, továbbra is több ezren vannak áram nélkül. Evakuáltak egy kempinget és egy cserkésztábort is. Gerardo Maria Oliverio, Calabria tartományi elnöke azt kérte a római kormánytól, hogy nyilvánítsa katasztrófa sújtotta övezetnek a területet.

Az eső szünet nélkül esik Rossanóban és Corigliano Calabróban, és az előrejelzések szerint további viharok várhatók. A statisztikák szerint Olaszországban évente több mint kétszáz áradás és földcsuszamlás történik a csapadék miatt. A szakértők szerint az éghajlatváltozás miatti hirtelen és heves viharok kiszámíthatatlanok, és több kárt okoznak a földrengéseknél is.

Ezek is érdekelhetik