Külföld

2015.06.02. 19:30

Ukrán válság – Megérkezett Kárpátaljára a nyolc kamionból álló magyarországi segélyszállítmány

Megérkezett Kárpátaljára kedd este a magyarországi jótékonysági szervezetek összesen 100 millió forint értékű segélyadományát szállító nyolc kamion.

Varga Béla

Az ukrán határőrizeti szervek vontatott ügyintézése miatt némi zökkenőkkel Kárpátaljára érkező segélyszállítmány fogadása alkalmából Csap határállomáson tartott nemzetközi sajtótájékoztatón Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, "az Ukrajna számára szervezett mostani humanitárius segélyezés egyfajta főpróba, amelyet – annak sikeressége esetén – nagyobb volumenű segélyakció követ még a tél beállta előtt".

Köszönetet mondott munkájáért a segélyadományokat összegyűjtő nyolc segélyszervezetnek: a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, a Katolikus Karitásznak, a Magyar Vöröskeresztnek, a Magyar Református Szeretetszolgálatnak, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítványnak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek, a Johannita Segítő Szolgálatnak és a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálatnak. Ugyancsak megköszönte az ukrán hatóságoknak a közreműködést a segélyszállítmány határon való átjuttatásában, egyúttal arra biztatva az ukrán felet, hogy „a jövőben még bátrabban, rugalmasabban merjen fogadni humanitárius támogatásokat, mert a magyar emberek tényleg jó szándékkal tették a felajánlást."

Soltész Miklós bejelentette: a magyar kormány a Kárpátokon túli területekről 700 olyan ukrán gyerek magyarországi nyári üdültetését vállalja, akiknek a családja nagyon nehéz helyzetbe került, és nincs lehetősége nyári táboroztatásra. A gyerekeket és kísérőiket a magyar fél tíz héten át, tíznapos turnusokban üdülteti teljes ellátással a Velencei-tónál lévő táborban – tette hozzá, megjegyezve, hogy a költségeket teljes egészében a magyar kormány állja, beleértve a gyerekeknek a határtól az üdülőhelyre történő szállítását is.

Volodimir Csubirko, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) elnöke köszönetét fejezte ki Magyarországnak és a magyar kormánynak, hogy „ezekben a nagyon nehéz időkben támogatja Ukrajnát". Elismeréssel szólt arról, hogy Magyarország és a magyar emberek nem szavakkal, hanem cselekvő módon támogatják nehéz helyzetbe került szomszédaikat. Külön kiemelte annak jelentőségét, hogy a mostani segélyszállítmány felerészben a Kárpátokon túli területekre kerül. Köszönetet mondott a magyar kormánynak az ukrán gyermekek magyarországi üdültetéséért, hangsúlyozva, hogy reméli, Ukrajna valamikor viszonozni tudja Magyarországnak a számára nyújtott támogatást.

A tartós élelmiszerekből álló, Kárpátaljának szánt négy kamionnyi segélyrakomány elosztásáról Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnoka az MTI-nek elmondta: reméli, hogy az ukrán hatóságok minél hamarabb vámkezelik a szállítmányt, amelynek tartalmát a magyarországi segélyszervezetek kárpátaljai partnerszervezetei fogják szétosztani – előzetes felmérésüknek megfelelően – a legrászorultabbak között.

Vaszil Visivanyuk, Magyarország Ivano-Frankivszk-i tiszteletbeli konzulja az MTI érdeklődésére kifejtette: az Ivano-Frankivszkba induló, élelmiszerekből és nagyobbrészt gyógyászati segédeszközökből álló négy kamionnyi segélyadományt helyi civil szervezetek aktivistái fogják elosztani. Mint mondta, az élelmiszereket elsősorban a kelet-ukrajnai menekültek gyermekeinek étkeztetésére fordítják, de juttatnak belőlük helyi és harkivi gyermekhospice-oknak is. A gyógyászati segédeszközöket – tette hozzá – a kelet-ukrajnai háborús övezetbe továbbítják, és a sebesültek kezelésénél használják majd fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!