Külföld

2015.06.08. 17:02

Gyilkossággal vádolták az észak-karolinai fehér rendőrt, aki agyonlőtt egy igazoltatás elől menekülő fekete férfit

Gyilkossággal vádolták meg North Charlestonban azt a fehér volt rendőrt, aki áprilisban agyonlőtt egy fegyvertelen fekete férfit, miközben az megpróbált elmenekülni az igazoltatás elől.

Pogár Demeter/MTI

A 33 éves Michael Slager rendőr hátulról nyolc lövést adott le a menekülni próbáló, 50 éves Walter Scottra, aki a sebesüléseibe belehalt. Az esetről amatőr videofelvétel készült, amelynek nyilvánosságra kerülése nyomán ismét fellángolt a vita a fehér rendőröknek az afroamerikai gyanúsítottakkal szembeni fellépéséről.

Ha elítélik, Slager 30 évig terjedő börtönbüntetést kaphat. Az ügyben illetékes Scarlett Wilson ügyész korábban kijelentette, hogy a halálbüntetés erre az esetre az észak-karolinai törvények értelmében nem vonatkoztatható olyan súlyosbító körülmények hiányában, mint a rablás vagy az emberrablás.

Az incidensről készült rendőrségi felvétel tanúsága szerint Slager egy közlekedési rutinellenőrzés során azért szólította fel lehúzódásra a sötét színű Mercedest vezető Scottot, mert az autónak törött volt a féklámpája.

Scott közölte a rendőrrel, hogy még nem íratta át a nevére az autót, ezért nincs forgalmi engedélye és kötelező biztosítása. A rendőr ezután visszaült a járőrkocsiba, hogy a fedélzeti komputeren lefuttassa a gépjárművezető adatait.

Walter Scott egyszer kiszállt a Mercedesből, és láthatóan mondani akart valamit, de a rendőr felszólította, hogy üljön vissza az autóba. A férfi engedelmeskedett, de röviddel később ismét kinyitotta az ajtót és futni kezdett.

Azt, hogy mi történt az első pillanatokban, amikor Slager utolérte Scottot, már nem látta a kamera. A médiát megjárt amatőr felvételen az volt látható, hogy a későbbi áldozat megpróbált elfutni a rendőr mellől, eközben egy tárgy - feltehetően egy sokkoló - a földre hullott. Slager anélkül, hogy megállásra vagy megadásra szólította volna fel, nyolcszor rálőtt a menekülőre. A rendőr megbilincselte a földön fekvő férfit, visszalépett tőle, majd mellédobott egy tárgyat, amelyről a felvételen nem volt megállapítható, hogy micsoda.

A négygyerekes, elvált Scott korábban háromszor is ült börtönben, mert nem fizette a gyerektartást. Rokonai szerint emiatt futhatott el az igazoltatás elől.

Slagert 2013-ban feljelentette egy Mario Givens nevű fekete férfi, mert a rendőr sokkolót használt ellene az otthonában. Givens azt állította, hogy nála nem volt fegyver. Slagert akkor nem  távolították el a rendőri testülettől, de Scott lelövését követően igen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!