Külföld

2015.06.12. 13:32

A spanyolok 70 százaléka szerint jó az országnak, hogy az Európai Unió tagjaf

A spanyolok 70 százaléka szerint jó az országnak, hogy az Európai Unió tagja - közölte legfrissebb felmérését a Metroscopia nevű közvélemény-kutató cég pénteken abból az alkalomból, hogy Spanyolország 30 éve írta alá a csatlakozási szerződést az unióval.

2009-ben még a spanyolok 80 százaléka támogatta az uniós tagságot. A kutatók szerint a csökkenés a gazdasági válság következményeivel, a munkanélküliséggel, a megszorító intézkedésekkel indokolható. Ugyanakkor az unió támogatottsága még mindig nagyobb Spanyolországban, mint a tagállamok többségében - mutatott rá a felmérés.

A Metroscopia rákérdezett a tagság gazdasági hasznára is, a válaszadók 54 százaléka szerint ezen a téren is előnyös az unióban lennie Spanyolországnak, 37 százalék szerint viszont nem az.

Spanyolország 1985. június 12-én írta alá a csatlakozási szerződést, és 1986 januárja óta tagja az Európai Uniónak.

Az El País című napilap néhány számadattal próbálta meg érzékeltetni az elmúlt 30 év változásait.

Mint írták, az első uniós év végén az egy főre jutó GDP az uniós átlag 73,2 százaléka volt Spanyolországban, 2007-ben elérte a 102,8 százalékot, és csak a válság hatására esett vissza, tavaly 94,5 százalék volt.

Napjainkban az ország lakossága 9 millióval több, mint 1986-ban volt, és a társadalom jóval öregebb, mint akkoriban volt. A 64 év felettiek száma 6,2 százalékkal nőtt, a születések száma ezzel szemben 2,8 százalékkal csökkent.

A munkanélküliség már harminc éve is problémát jelentett a dél-európai országban, és mindig jóval meghaladta az uniós átlagot. 1986-ban 17,4 százalékos volt, tavaly 24,5 százalékos.

Több lett a bevándorló is: 1986-ban 241 971 külföldit regisztráltak, tavaly pedig már 4,9 milliót. Ezzel az unióban a negyedik, a világon a tizedik helyen áll az ország a befogadott bevándorlók számát tekintve.

A csatlakozás óta bekövetkezett változásokra példaként említik az Erasmus oktatási programot is, amelynek keretében 1987-ben még 95 spanyol diák kapott tanulási lehetőséget más uniós országban, míg 2013-ban több mint 39 ezren vettek részt benne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!