Külföld

2015.03.05. 12:10

Nyemcov-gyilkosság - Orosz lap: a nyomozóknak már vannak gyanúsítottjaik

A Nyemcov-gyilkosság ügyében nyomozóknak már vannak gyanúsítottjaik - írta csütörtökön az RBK Daily című orosz napilap.

Kegyes Csilla

Az üzleti újság beszámolója szerint Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a belügyminisztérium szerdai állománygyűlését megelőzően a gyilkosság óta először jelentette ki, hogy a nyomozásban résztvevőknek konkrét gyanúsítottjai vannak. A titkosszolgálatok vezetője újságírók kérdésére már csak annyit közölt, hogy "azok (gyanúsítottak) mindig vannak", akiket csak az egyik lehetséges elkövetőként tartanak számon.

Az RBK Dalily titkosszolgálati forrásai szerint a rendőrök megtalálták azt a ZAZ Chanse típusú, szürke színű orosz gépkocsit, amelyen a feltételezések szerint az elkövető elmenekült a gyilkosság helyszínéről, a Kreml lábánál húzódó Bolsoj Zamoszkvorecki-hídról.
Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikust a múlt szombatra virradó éjjel ölték meg több lövéssel, amikor a hídon a lakása felé sétált ukrán hölgykísérőjével. Anna Duricka nem sérült meg.

A gyilkosság felderítésével a titkosszolgálatok, a Szövetségi Nyomozó Bizottság (SZKB) és a belügyminisztérium munkatársaiból álló, több mint 100 fős operatív csoport foglalkozik. Ennek vezetésével az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) hasonló SZKB tábornokát, Igor Krasznovot bízták meg. A nagy visszhangot kiváltó ügyek felderítéséről ismertté vált orosz főnyomozó nevéhez fűződik például a Rosznano elnöke, Anatolij Csubajsz ellen 2005-ben elkövetett merényletkísérletnek a felderítése.

A politikus a meggyilkolt Borisz Nyemcovval együtt az úgynevezett fiatal reformerek kormányában dolgozott, majd a Jobboldali Erők Szövetségében is politikai harcostársa volt. A Csubajsz elleni merénylettel egy orosz nacionalistát is meggyanúsítottak.

A Nyemcov-gyilkosság esetében is felmerült a szélsőségesek szerepe - írta az RBK Daily. Szerdán az interneten megjelent egy videófelvétel, amelyen három fekete símaszkos, fegyveres férfi látható, és egyikük oroszul, eltorzított hangon bejelenti, hogy "a Donyec-medencei partizánok" nevében magukra vállalják a gyilkosságot. Az Orosz Lobogó elnevezésű neonáci csoport amerikai árulónak nevezte Nyemcovot, aki - mint fogalmazott - "támogatta a banderista bosszúállókat a Donyec-medencében". A Donyec-medencében harcoló orosz nacionalistákhoz közel álló oldalakon ugyanakkor azonnal provokációnak és átverésnek nevezték a videót.

Az orosz lap emlékeztetett: korábban a hatóságok sem zárták ki, hogy a nacionalistáknak közük lehet Borisz Nyemcov megöléséhez. Az ellenzéki politikust a nacionalisták már 2006-ban "az orosz nép ellenségei" közé soroltak.

Az interneten a napokban megjelent egy olyan videófelvétel is, amelyet a Bolsoj Moszkvoreckij-hídon haladó egyik személygépkocsi fedélzeti biztonsági kamerája készített a gyilkosságot követő percekben. Az RBK Daily szerint a kamera rögzíthette a gyilkos segítőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!