Külföld

2015.03.08. 18:20

Az erkölcsi forradalom ünnepe Hodoson

Hodos - A Muravidéken már a hét végén megkezdődött az 1848-as forradalomra emlékező ünnepségek sorozata.

Gyuricza Ferenc

Az őrségi Hodoson a felvidéki Csemadok Kultúrcsoport zenés irodalmi összeállításával, a Bojtár Népzenei Együttes és a Kanizsa Táncegyüttes, valamint a helyi versmondók műsorával emlékeztek a magyar történelem 167 évvel ezelőtti dicső napjaira. Előtte ünnepi beszédek hangzottak el, elsőként a helyi magyar közösség elnöke szólalt fel.

Ábrahám Borisz egyebek mellett az összefogásról szónokolt, amely 1848-ban jellemezte a nemzetünket. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Majthényi László, a Vas megyei önkormányzat elnöke. Szerinte március idusát – amely a békés, erkölcsi forradalom örök ünnepe – csöndes méltósággal lehet csak ünnepelni.

A műsorban szerepelt a felvidéki Csemadok kultúrcsoport is. Fotó: Gyuricza Ferenc

– A magyar forradalomban minden együtt volt – mondta Majthényi László. – A váratlanság, az egyre fokozódó hevültség, a jog és a költészet, a tavasziassá vált élet és az édes haza védelme, de ott a végítélet és ott a mártírium is. Egyszerre volt vízválasztó és lassan érlelődő történelmi esemény. Összefoglalta mindazt, amit a nemzet elvárt önmagától a korábbi századokban, és ami előkészítette a béke és a gyarapodás évtizedeit.

A hodosi ünnepségen Szilágyiné Bátorfi Edit, hazánk új szlovéniai nagykövete, valamint Márky Zoltán lendvai magyar konzul is szólt a jelenlévőkhöz. A hét végén a szlovéniai Szentlászlón, Pártosfalván és Csentén is tartottak hasonló megemlékezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!