Külföld

2015.01.14. 09:14

Letartóztatták Dieudonné humoristát terrorizmus dicsőítésének gyanújával

Terrorizmus dicsőítésének gyanújával letartóztatta az antiszemitizmus miatt korábban többször elítélt humoristát, Dieudonné M'bala M'balát szerda reggel a francia rendőrség.

A humorista a vasárnapi párizsi terrorizmus elleni menet után ezt írta ki Facebook oldalára: "Je me sens Charlie Coulibaly" (Charlie Coulibalynak érzem magam). Dieudonné a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztősége és azt követő terrortámadások áldozataira emlékező tüntetők "Charlie vagyok" jelszavát úgy forgatta ki, hogy hozzátette a párizsi kóser boltban négy túszát megölő Amédy Coulibaly vezetéknevét.

A humorista ellen hétfő este indult eljárás terrorizmus dicsőítésének gyanújával. Az Az I-télé hírtelevízió értesülése szerint szerda reggel otthonában vették őrizetbe.

A bejegyzésben, amely  azóta lekerült a közösségi oldalról, Dieudonné azt írta, hogy részt vett a szavai szerint "az ősrobbanás csodás pillanatához hasonlítható" vasárnapi megmozduláson az áldozatok emlékére. "Tudjátok meg, hogy ma este, ami engem illet, én Charlie Coulibaly-nak érzem magam" - tette hozzá ugyanakkor.

A provokációiról elhíresült humoristát már többször elítélték antiszemita megszólalásai miatt. Legutóbb szeptemberben indított ellene eljárást a párizsi ügyészség terrorizmus dicsőítésének gyanújával, miután a humorista azon viccelődött, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet lefejezte James Foley amerikai újságírót.

Tavaly februárban viszont egy felvétel ügyében indult eljárásban felmentette a párizsi büntetőbíróság a humoristát. Akkor a bíróság azzal indokolta a döntését, hogy nem bizonyítható, hogy a felvételt maga a humorista  tette közzé 2010-ben a videomegosztó portálokon. A videóban Dieudonné "a zsidó lobbi befolyásáról" beszélt és Youssouf Fofana, a 27 tagú "barbárok bandája" nevű bűnszövetkezet vezetőjének kiszabadítására buzdított, aki 2006-ban elrabolta Ilan Halimi marokkói zsidó fiatalembert. A megkínzott és haldokló férfira három  héttel később Párizs egyik külvárosi utcáján találták rá meztelenül, néhány nappal azután, hogy az egyre kisebb összeget követelő  emberrablókkal megszakadtak a tárgyalások. Az óriási felháborodást kiváltó bűncselekmény tetteseit három évvel később ítélték el, a "barbárok bandájának" vezetője életfogytiglani börtönbüntetést  kapott.

A kormány nyomására 2013-ban a bíróság Dieudonné több fellépését is betiltotta. A 47 éves humorista ellen már hat elítélő bírósági végzés született antiszemita gyűlöletbeszéd címén, de az összesen 65 ezer eurónyi (20 millió forintnyi) pénzbüntetésből még semmit nem fizetett be. Tavaly júliusban adócsalás miatt is eljárás indult ellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!