Külföld

2013.05.09. 15:12

Clevelandi emberrablás - Rabtartója éheztette és verte egyik áldozatát, amíg el nem vetélt

A clevelandi Ariel Castro addig éheztette és ütlegelte a rabságban tartott egyik nőt, amíg az el nem vetélt - közölte csütörtökön az áldozat vallomására és rendőrségi forrásokra hivatkozva az amerikai média.

MTI

Michelle Knight elmondta, hogy a férfi legalább két hétig éheztette, majd addig ütötte a hasát, amíg el nem veszítette magzatát. Ezt Castro öt alkalommal is megtette vele. Az 52 éves, Puerto Ricó-i születésű Ariel Castro volt iskolabusz-vezető ellen négyrendbeli emberrablás és háromrendbeli nemi erőszak miatt indítottak eljárást.

A férfi egy évtizeden át tartott fogva fiatal három nőt, Amanda Berryt, Gina DeJesust és Michelle Knightot, s rendszeresen bántalmazta és megerőszakolta őket. A nőknek hétfőn sikerült kiszabadulniuk. Berrynek a rabságban kislánya született, a hatóságok DNS-vizsgálatot indítottak az apaság megállapítására.

A rendőrség, amely egy negyedik eltűnt nőt is keres, a clevelandi házban nem talált gyilkosságra utaló nyomokat. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei átkutattak egy szomszédos épületet is; ennek eredményről nem adtak tájékoztatást. A clevelandi bíróság csütörtökön nyolcmillió dolláros óvadékot szabott ki a Castróra - fejenként kétmilliót a három elrabolt nő és a kislány után.

Az áldozatok egyike sem tett terhelő vallomást Castro két fivérére, akiket hétfő óta őrizetben tartanak, az ügyészség azonban bizonyíték hiányában nem emelt vádat ellenük az emberrablással kapcsolatban. Onil és Padro Castrónak azonban más, az ügytől független vétségek miatt csütörtökön meg kellett jelennie a bíróság előtt. A clevelandi emberrablási üggyel kapcsolatban mind több sötét részlet kerül felszínre az amerikai médiában.

Amanda Berry születendő gyermekét Castro megkímélte - ő került ki élve, hatévesen a fogságból - és éppen az ötször elvetélt Knightnak parancsolta meg, hogy vezesse le a szülést. Berry kislányát egy műanyag kádban hozta világra, hogy abban fogják fel a méhlepényt és a magzatvizet. A szülés közben azonban pánik tört ki, mert a csecsemő légzése leállt.

Castro halállal fenyegette meg a bábaságban járatlan Knightot, ha az újszülött meghal. A három nőt Castro egy 130 négyzetméteres házban tartotta fogva, amelyet az évek során csak kétszer hagyhattak el rövid időre. Berry, DeJesus és Knight egy ideig leláncolva élt a pincében, később a férfi külön szobákba zárta őket a ház emeletén.

A nők, noha ritkán találkoztak egymással, egy névtelenül nyilatkozó rendőr szerint támogatták egymást a túlélés érdekében. Castro gyakran próbára tette áldozatait: úgy tett mintha hosszabb időre eltávozott volna, aztán váratlanul hazatért. Ha ilyenkor olyat tapasztalt, mi nem volt a kedvére való, akkor mindannyiukat "megbüntette".

Az áldozatok a televízióban nézték végig azokat a tudósításokat, amelyek az elrablásukról és a hozzátartozóik gyászáról szóltak. Tudatában voltak annak, hogy rabtartójuk sohasem fogja őket szabadon bocsátani. A szökést hétfőn Amanda Berry kezdeményezte, akinek két szomszéd, Charles Ramsey és Angel Cordero segítségével sikerült kitörnie a házból, a kislányával együtt.

A két másik nő, aki szintén elfuthatott volna, az épületben maradt. A szabadulást követően Berry és DeJesus visszatért a családjához, ám Knight a korábbi közlésekkel ellentétben csütörtökön is kórházban maradt. Az orvosok szerint a nő jól van. Vizsgálat indult annak megállapítására is, hogy vajon a hatóságok lerövidíthették volna-e a három nő szenvedését.

A szomszédok azt állítják, hogy az elmúlt évek során többször is rendőrt hívtak Castro házához, mert sikoltozást hallottak onnan, vagy mert meztelen nőket láttak a hátsó udvarban. A rendőrségi jegyzőkönyvekben azonban ennek nincs nyoma és a járőr csak két, az emberrablással nem kapcsolatos ügyben szállt ki az épülethez.

Először egy, az utcában kitört verekedés miatt, másodszor pedig egy kisfiú ügyében, aki az iskolabuszon maradt. Bírósági dokumentumok szerint egyébként Castro volt élettársa, Grimilda Figueroa 2005-ben azzal vádolta a férfit, hogy verte. A nő szerint Castro kétszer is eltörte az orrát, valamint két bordáját, kificamította a vállát és kiütötte az egyik fogát.

Figueroa azt is állította, hogy Castro többször elrabolta tőle a közös lányaikat, és legalább az egyiket közülük rendszeresen bezárta egy szobába. A férfi nem engedett látogatókat a házukba, az élettársát otthoni tartózkodásra kényszerítette és abba sem egyezett bele, hogy a lányaikat bárki is elhozhassa az iskolából. Grimilda Figueroa tavaly rákban meghalt.

 

Videó (a reklám után indul):

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!