Külföld

2013.02.21. 20:42

Tóásó-ügy: két-három hónapon belül ítélet születik?

Két-három hónapon belül megszületik az ítélet Tóásó Előd és társai ügyében - jelentette ki csütörtöki televíziós interjújában a bolíviai államot képviselő Marcelo Sosa ügyész, aki szerint az összes vádlott bűnös.

"Bőségesen vannak bizonyítékaink arra, hogy rossz szándékú bolíviaiak meg akarták osztani bennünket. (...) Az ítélet tükrözni fogja mindazt, amit kivizsgáltunk. (...) A perbe fogottak mind bűnösök" - jelentette ki az eju.tv bolíviai hírportál által idézett televíziós nyilatkozatában.

"A mi felelősségünk az, hogy bizonyítékokat szerezzünk, dönteniük a bíróknak kell" - mondta Sosa.

Az újságíró egy bizonyos Walter Andrade százados szerepéről is érdeklődött. A Wikileaks által korábban kiszivárogtatott titkos amerikai diplomáciai sürgönyök egyike szerint, amelyet 2011 áprilisában a spanyol sajtó idézett, valójában nem a Santa Cruz-i ellenzék, hanem Jorge Santiesteban ezredes, a rendőrség hírszerzésének vezetője és helyettese, Walter Andrade százados bérelte fel Rózsa Flores Eduardót.

Állítólag az volt a céljuk, hogy csapdát állítsanak a jobboldali ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz tartomány politikai és üzleti vezetőinek, és leszámoljanak velük. Az említett források szerint nem tudni, hogy Rózsa Flores tudott-e a cselszövésről, vagy elhitte, hogy tényleg szülőföldjét, Santa Cruzt segíti tevékenységével.

A televíziós újságíró rákérdezett, hogy Andrade miért nincs a gyanúsítottak között, hiszen egyes források szerint sikerült beépülnie a Rózsa Flores Eduardo vezette csoportba. Az ügyész válasza az volt: azért, mert nincsenek arra utaló jelek, miszerint a tiszt belekeveredett volna az ügybe. A riporter erre felmutatott egy fényképet, amelyen Andrade és Rózsa együtt látható egy grillpartin. Sosa erre azt válaszolta, hogy "hivatalosan nincs meg" a fénykép.

Az ügyész arra sem adott magyarázatot, hogy miért nem működtek a szálloda biztonsági kamerái azon az éjszakán, amikor 2009. április 16-án kommandósok megrohanták Santa Cruzban a Las Americas Hotelt, és megölték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert.

A kamerák felvételeinek hiányában nem lehet tudni, pontosan mi történt, és sokan arra gyanakszanak, hogy az egész "terrorista összeesküvést" a bolíviai titkosszolgálat rendezte meg, hogy ennek révén leszámoljon a baloldali rendszer politikai ellenfeleivel.

A megrendezettség gyanúját erősítik a televízió szerint a per folyamán tapasztalt szabálytalanságok is, amelyek az érdeklődőkben azt a benyomást keltik, hogy az egész vádat az összeomlás fenyegeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!