Külföld

2012.05.10. 09:33

Negyvennél is többen haltak meg egy kettős merényletben

Több mint negyvenen meghaltak, és legkevesebb 170-en megsebesültek csütörtök reggel Damaszkusz egyik délnyugati negyedében, ahol két robbantást hajtottak végre terroristák - jelentette a szíriai állami televízió. Az ellenzék szerint viszont a damaszkuszi rezsim áll a kettős merénylet mögött.

MTI

Sűrű füstoszlopok gomolyognak a városrész felett. A robbanások nyolc óra előtt néhány perccel történtek, vagyis a reggeli csúcsforgalom idején. A biztonsági erők lezárták a környéket, ahol egy katonai hírszerzési hivatal parancsnoksága is található. A két robbanás szinte egy időben történt a Damaszkuszt körülölelő autópálya-gyűrű délnyugati szakaszának a közelében, de a detonációkba az egész város beleremegett.

A televízió felvételein összeégett holttestek, még mindig füstölgő gépkocsironcsok és többméteres kráterek voltak láthatók. A parancsnokság épületének külső fala összeomlott, de maga az épület sértetlennek látszott. A mentők szanaszét heverő emberi testrészeket szedtek össze, a műszakiak pedig a járműmaradványokat igyekeztek eltávolítani. A tévé közlése szerint nyolc zsákot raktak tele emberi maradványokkal.

A robbantások elkövetőjeként egyelőre senki nem jelentkezett. Az állami televízió terrorista támadásról beszél, az ellenzék szerint a damaszkuszi rezsim szervezte meg a kettős robbantást. A Szíriai Nemzeti Tanács közölte: a hatalom egyrészt az országban tartózkodó ENSZ-megfigyelőknek üzent ezzel, mondván, hogy nincsenek biztonságban, másrészt azt az állítását akarta alátámasztani, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat fegyveresei jelen vannak Szíriában. 

A robbantások után nem sokkal Robert Mood norvég tábornok, az ENSZ szíriai megfigyelőinek a parancsnoka munkatársai kíséretében a helyszínre érkezett. Szavai szerint az ehhez hasonló támadások nagyban gátolják a válság politikai rendezését. Arra kért mindenkit Szíriában és az országon kívül, hogy segítse elő az erőszakcselekmények leállítását.

A világszervezet megfigyelői április közepe óta tartózkodnak Szíriában, hogy a helyzet rendezését célzó ENSZ-tervben foglaltak végrehajtását felügyeljék, de a nemzetközi erőfeszítések egyelőre nem vezettek eredményre, az erőszakcselekmények folytatódnak a közel-keleti arab országban.

Április végén Damaszkusz történelmi belvárosában egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, kilenc embert magával rántva a halálba. Szerda délelőtt robbantásos merénylet célpontja volt egy szíriai katonai teherautó a déli Deraa város közelében, mindössze másodpercekkel azután, hogy az ENSZ-megfigyelők egy konvoja haladt el ugyanott. A katonai jármű ablakai betörtek, az ENSZ-konvojt - amellyel Mood tábornok is utazott - nem érte baj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!