Külföld

2012.05.03. 15:35

Kadhafi pénzelte Sarkozy kampányát?

A Tunéziában őrizetben lévő Bagdadi Mahmúdi volt líbiai kormányfő azt állította, hogy Moammer Kadhafi volt líbiai vezető finanszírozta Nicolas Sarkozy francia elnökjelölt 2007-es kampányát – közölték csütörtökön Tuniszban az ügyvédei.

MTI

"Moammer Kadhafi, a rendszere és a vele dolgozó vezetők finanszírozták Sarkozy választási kampányát 2007-ben" – jelentette ki újságírók előtt Besir Eszid ügyvéd, mintegy 50 millió eurós összeget emlegetve.

Az ügyvéd szerint a volt líbiai kormányfő azt mondta, hogy "az üzletet Músza Kúsza (a külföldi felderítés volt főnöke) kötötte meg Kadhafi utasítására, és fogadkozott, hogy léteznek dokumentumok, amelyek a transzakciót bizonyítják ".

A Mediapart francia hírportál szombaton tett közzé egy volt líbiai főhivatalnoknak tulajdonított dokumentumot, amely szerint Tripoli beegyezett, hogy 50 millió euró értékben finanszírozza Nicolas Sarkozy 2007-es kampányát. A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) szerdán úgy vélte, hogy a dokumentum "hamisítványnak tűnik".

A francia köztársasági elnök hétfőn kijelentette, hogy beperelte a Mediapartot a szerinte hazug dokumentum miatt. A párizsi ügyészség előzetes nyomozást indított "megtévesztés" és "álhírek közlése "gyanújával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!