Külföld

2012.04.17. 12:56

Tóásó-ügy: Morales akart leszámolni ellenfeleivel?

A "Tóásó-ügyet" arra akarta felhasználni Evo Morales bolíviai elnök kormánya, hogy csapást mérjen politikai ellenfeleire - fejtette ki a Los Tiempos című bolíviai lap internetes oldalán Rubén Costas, Santa Cruz tartomány kormányzója, miközben bolíviai ellenzéki képviselők parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását indítványozzák a szerintük politikailag manipulált ügy körülményeinek alaposabb tisztázásra.

MTI

A bolíviai sajtó egy része kedden emlékeztetett: 2009. április 16-án Santa Cruz egyik szállodájában a rendőrség kommandósai egy rajtaütés során lelőtték a magyar-horvát-bolíviai állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A hatóságok szerint az úgynevezett terroristacsoport az elnök, Evo Morales ellen tervezett merényletet.

A rajtaütés két túlélője, az erdélyi születésű magyar Tóásó Előd és a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadic azóta a La Paz-i San Pedro börtön rabja. Az érvényben lévő jogszabály szerint az előzetes letartóztatás maximális ideje 36 hónap, ez hétfőn lejárt, az ügyet mégsem zárják le. A bírósági tárgyalás május 15-én kezdődik.

Santa Cruz kormányzója utal arra, hogy az eljárást "terrorista ügynek" nevezik. A tisztségviselő azonban úgy látja, hogy "állami terrorizmusról" van szó, mivel Morales elnök a történteket az ellenzékkel való leszámolásra akarta felhasználni. A La Paz internetes oldalán Carlos Cordero politikai elemző emlékeztet: Rózsa-Flores Eduardót a nyomozást vezető ügyész szerint ismeretlen személyek "bérelték fel" a Morales-kormány megdöntésére, az ország kettészakítására. Az elemző úgy látja: az államnak mostantól bizonyítania kellene a társadalom számára, hogy az eljárás hátralévő szakaszában az igazságszolgáltatás pártatlan lesz, a politika nem avatkozik bele.

Luis Felipe Dorado ellenzéki képviselő az El Deber szerint indítványozni készül egy parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását. A testület külföldi megfigyelők jelenlétében újra elemezné a történteket, mert az ellenzéki politikus szerint három évvel ezelőtt ügyészi felhatalmazás nélkül lőttek a rendőrök, vagyis kivégzés történt. Dorado úgy véli, hogy ebben az ügyben az igazságszolgáltatást a hatalom manipulálja.

A Tóasó-ügyben több bolíviai személy is érintett. Ezek családtagjai az El Mundo szerint hétfőn igazságos eljárásért szálltak síkra, olyan bírók alkalmazását követelik, akik "nem a kormány szolgálatában állnak". Az ügyben érintettek családtagjai szerint további nyomozásra van szükség, mert szerintük eddig az egész eljárás csupán "színjáték" volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!