Külföld

2012.04.19. 15:51

Tóásó szabadlábra helyezését kérik

A Külügyminisztérium a bolíviai kormánytól és igazságügyi szervektől azt kéri, hogy tartsák be a saját büntetőeljárási törvényük határidőkre vonatkozó szabályait, és haladéktalanul rendelkezzenek Tóásó Előd szabadlábra helyezéséről.

MTI

A tárca az MTI-hez csütörtökön, a "Tóásó Előd-ügy kirobbanásának 3. évfordulója" alkalmából eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: "Bolívia szuverén jogát nem vonjuk kétségbe arra vonatkozóan, hogy a területén bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személyeket felelősségre vonják, azonban a magyar kormány kezdettől fogva hangsúlyozza, hogy elutasít mindenfajta terrorista tevékenységet".

Magyarország megad minden jogszerű konzuli és egyéb segítséget "a bajba jutott magyar állampolgárnak, és követeli, hogy a bolíviai hatóságok igazságos, átlátható, pártatlan, politikai befolyástól mentes eljárás során hozzanak döntést a büntetőjogi felelősség kérdésében" - tették hozzá.

Mint felidézték, 2012. április 16-án volt három éve annak, hogy a bolíviai különleges erők felszámoltak egy állítólagos terrorista csoportot Santa Cruz városában, s annak során életét vesztette a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Euardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. Tóásó Előd magyar állampolgárt letartóztatták, őt a bolíviai hatóságok fegyveres felkelés és terrorizmus vádjával azóta is fogva tartják.

A La Razón című bolíviai lap szerdán a honlapján azt írta: a vádlottak előzetes letartóztatásának a megszüntetését fogják kérvényezni Tóásó Előd és horvát-bolíviai társa ügyvédjei a Rózsa Flores Eduardo nevéhez kötődő, úgynevezett terrorista összeesküvési ügyben.

Gerardo Prado, az erdélyi születésű Tóásó Előd és a horvát-bolíviai állampolgárságú Mario Francisco Tádic Astorga - mindketten Rózsa csoportjának tagjai voltak - védőügyvédje nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy "a pernek el kellett volna már évülni, hiszen ezt mondja ki a bolíviai büntetőeljárási kódex 133. cikke, amely szerint a feljelentést követő három éven belül be kell fejezni a pert, vagyis az már kimúlt".

A védőügyvéd szerint Tóásó és Tádic őrizetének a megszüntetése érdekében már hivatalból is el kellett volna járniuk a hatóságoknak, de ennek ellenére jelezte, hogy beadványt nyújt be erről az illetékes törvényszéknek, s ebben  kéri az eljárás megszüntetését a következő napokban.

Május 15-én ül össze az a bolíviai bíróság, amely megkezdi az úgynevezett terrorista összeesküvési ügy érdemi szakaszának tárgyalását, miután tavaly november elején az illetékes bolíviai bíróság lezárta a per vádemelési szakaszát, és esküdtszék elé utalta a 39 gyanúsítottat, köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!