Külföld

2012.04.25. 21:38

Sugárhajtású gép szülinapra!

Egy sugárhajtású repülőgépet kapott 44. születésnapjára III. Mswati, Szváziföld királya - jelentette be a súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő afrikai ország miniszterelnöke szerdán a helyi állami rádióban.

MTI/AFP

Barnabas Dlamini kormányfő bejelentése alapján a koronás fő immár egy kétmotoros McDonnell Douglas DC-9-es tulajdonosa, a miniszterelnök azt is megerősítette, hogy a gép kizárólag a királynak és 13 feleségének az utaztatására szolgál.

"Ő királyi fensége kormányának jutott a megtisztelő feladat, hogy bejelentse: a király a fejlesztési partnereitől és barátaitól ajándékul kapott egy DC-9-est külföldi utazásaihoz" - közölte Dlamini.

III. Mswati április 19-én ünnepelte születésnapját egy 297 ezer euróért (84 millió forintnak megfelelő összegből) rendezett partin, amelyet részben az állam fizetett. Az ünnepelt a Forbes listája szerint a világ 15. leggazdagabb uralkodója, személyes vagyona 100 millió dollárra rúg, annak ellenére, hogy a világ egyik legszegényebb országának királya.

A repülő miatt protestáló ellenzéki, Dél-Afrikában működő Szváziföldi Diaszpóra Platform nem fogadta el a kormány válaszát.

"Nincs gazdasági partner, aki névtelenségbe burkolózna, ezek a szervezetek természetükből adódóan átláthatóan működnek. Ragaszkodunk ahhoz, hogy nyilvánosságra kerüljenek a részletek, az adományozó neve és a gép értéke" - mondta el a szervezet szóvivője, Ntombenhle Khathwane.

A betiltott ellenzéki Pudemo hasonlóképpen Mswatit vádolja, mondván, az adófizetők pénzét költi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!