Külföld

2012.04.10. 12:51

Hatszáz gyereke van egy férfinak! Hogyan?

Legalább 600 gyereke született egy osztrák tudósnak spermadonorként.

MTI

Bertold Wiesner, a nagyon sokszoros apa, megtermékenyítőklinikát vezetett Londonban 1940 és 1960 között a feleségével, Mary Bartonnal. Wiesner a klinikához segítségért forduló nőknek azt ígérte, hogy "magas intelligenciájú" donortól kapnak hím ivarsejteket. Magát is ebbe a kategóriába sorolta, és buzgón adakozott a klinikának donorként. Mintegy másfélezer nőt segített gyermekáldáshoz az intézet.

Az osztrák tudós 1972-ben meghalt. Hogy mennyire szapora volt életében, arra nemrégiben derült fény, miután két férfi rádöbbent, hogy egymásnak vadidegenek, mégis féltestvérek, mindkettőjük apja Wiesner. Egyikük - Barry Stevens kanadai filmgyártó - 1952-ben fogant a londoni klinikán. Szerinte még vagy ezer féltestvére van apai ágon. A másik férfi - David Gollancz brit ügyvéd - csak 600 fősre becsüli mostohatestvérei seregét.

A Barton Klinika - a feleségről kapta nevét - ténykedése eléggé vitatott volt, mivel csak kis számú és különlegesen kiválasztott, magas intelligenciájú donortól használt sejteket. Köztük volt Derek Richter idegvegyész, neki is legalább 100 gyereke lehet.

A klinika orvosi feljegyzéseit megsemmisítették - adta hírül az austriantimes.at című hírhonlap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!