Külföld

2012.03.22. 08:24

Csaknem félezer gerilla kezdett éhségsztrájkba a kolumbiai börtönökben

Csaknem félezer gerilla kezdett éhségsztrájkba a kolumbiai börtönökben, követelve, hogy tegyék lehetővé egy civil szervezet látogatását a büntetés-végrehajtási intézetekben uralkodó állapotok felmérésére - közölték szerdán jogvédő szervezetek képviselői Bogotában.

MTI/EFE

A tiltakozó akció a latin-amerikai ország központi részén fekvő cómbitai börtönben bontakozott ki, itt azt követelték, hogy a CCP (Kolumbiai férfiak és nők a békéért) civil szervezet egy nemzetközi bizottsággal együtt mérje fel a börtönviszonyokat, a foglyok emberi jogainak helyzetét. Az éhségsztrájkhoz csatlakoztak a Bogotá, Medellín, Quibdó, Girón, Palmira, El Barne y La Dorada börtöneiben fogva tartott, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkhöz (FARC) tartozó gerillák is - közölték szerdán a politikai foglyokkal való szolidaritási bizottság alapítvány (FCSPP) képviselői. A FCSPP szerint a következő napokban háromszorosára is nőhet az éhségsztrájkoló foglyok száma.

A Piedad Córdoba volt szenátor vezette szolidarítási szervezet azt követeli a kolumbiai kormánytól, hogy politikai foglyokként, illetve hadifoglyokként kezeljék a bebörtönzött FARC-gerillákat.

Juan Carlos Esguerra kolumbiai igazságügyi miniszter a hónap elején előbb engedélyezte, majd egy hétre rá megtiltotta, hogy civil szervezetek mérjék fel a bebörtönzött gerillák helyzetét azzal, hogy Kolumbiában nincsenek politikai foglyok.

A FARC gerillaszervezet ugyanakkor korábban éppen attól tette függővé tíz túszként fogva tartott rendőr és katona elengedését, hogy a CCP képviselői bejuthatnak a börtönökbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!