Külföld

2012.03.28. 12:46

Az euróválságnak ''majdnem vége''

Az olasz kormányfő szerint az euróövezeti adósságválságnak "majdnem vége". Mario Monti tokiói látogatásán nyilatkozott erről, jelentéktelennek minősítve annak kockázatát, hogy a spanyol gazdaság problémái továbbfertőznék Európát.

MTI/AFP/AP

Véleménye szerint Spanyolország biztos úton jár az államháztartási konszolidáció felé.

Monti ugyanakkor az euróválság eredetét Németország és Franciaország - a két vezető európai gazdasági hatalom, az uniós eszme megálmodói - múlt évtizedbeli adósságpolitikájában látja. "Ha az euróövezet anyja és apja megsértheti a szabályokat, akkor természetesen nem lehet elvárni Görögországtól sem, hogy ezeket betartsa" - utalt Monti arra, amikor Németország és Franciaország ellen nem indítottak eljárást az euróövezeti államháztartási hiányküszöb évekig történő túllépése miatt.

Kedden Monti spanyol kollégájával, Mariano Rajoy-jal tárgyalt egy szöuli nukleáris tanácskozás keretében, és a találkozó után úgy nyilatkozott: teljes a bizalma Madrid gazdaságkezelésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!