Külföld

2012.01.19. 08:19

Gumibottal ütlegelt a rendőrség egy magát felgyújtó tibetit

Peking – Kínai rendőrök szöges gumibottal ütlegeltek egy magát felgyújtó tibetit, majd lőni kezdtek az eset szemtanúira – jelentette egy külföldi székhelyű civil szervezet, amelynek a vádjait a helyi hatóságok visszautasították.

MTI

Az alig 20 éves Lozang Csamijang - aki korábban szerzetes volt - szombaton gyújtotta fel magát a Szecsuan (Sichuan) tartománybeli - túlnyomórészt tibetiek lakta - Apa (Aba) megyében.
   
Nem egészen egy év leforgása alatt ő volt a 16. tibeti, aki a hazája vallásszabadsága eltiprása miatt tiltakozva felgyújtotta magát - közölte az International Campaign for Tibet (ICT) nevű civilszervezet a francia hírügynökséghez csütörtökön eljutott közleményében. A férfi az utcán elkezdte hangosan éltetni a dalai lámát és a tibeti szabadságot, lelocsolta magát benzinnel, majd meggyújtotta ruháját.
   
A száműzetésben élő tibetiek által támogatott civilszervezet szerint a rendőrök először rugdosni kezdték a férfit, majd szöges gumibottal ütlegelték. A helyszínen tartózkodó tibetiek szembeszálltak a rendvédelmi erőkkel, követelték, hogy adják át nekik a férfi holttestét, és megpróbálták elállni a rendőrök útját, mert azok megpróbálták elvinni azt – folytatta a londoni székhelyű szervezet.
   
A helyi kormány Vang (Wang) néven bemutatkozó szóvivője tagadta a jelentést, valótlannak állítva az értesüléseket, de nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy szerinte mi történt.
   
Az ITC szerint a rendőrség több tibetit őrizetbe vett és megvert, egy nőt súlyosan megsebesített, egy másikat pedig megvakított. A kínai rendőrök tüzet nyitottak a tömegre, a lövések két nőt megsebesítettek a szervezet szerint.
   
Kína állítása szerint "békésen szabadította fel" Tibetet 1951-ben, és az elszigetelt, szegény régió gazdasági fejlődéséhez pénzügyileg hozzájárulva javított a tibetiek sorsán. Számos tibeti azonban nem viseli el, amit ők a többségi "hanok" (kínaiak) növekvő befolyásának neveznek, sem pedig a vallásuk és kultúrájuk elnyomását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!