Külföld

2011.12.07. 17:22

Mexikóba akarták menekíteni Kadhafi egyik fiát

A mexikói hatóságok felszámoltak egy hálózatot, amely az országba akarta menekíteni Moammer Kadhafi volt líbiai vezető egyik fiát - jelentették be szerdán Mexikóvárosban.

MTI

Szeptember 6-án egy tervet fedeztek fel a titkosszolgálatok arról, hogy Szaadi Kadhafi és családja illegálisan be akar jutni Mexikóba - közölte Alejandro Poiré  belügyminiszter, aki elmondta, hogy ezután felszámolták azt a nemzetközi hálózatot, amely hamis okmányokat próbált szerezni számukra. A "Vendég" kódnevű akcióban letartóztattak négy személyt. Közülük kettő mexikói, egy kanadai egy pedig dán.

A 38 éves Szaadi Kadhafi szeptember elején menekült el Líbiából, és azóta a családjával együtt Nigerben él. Az Interpol nemzetközi körözést adott ki ellene a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács kérésére.

A belügyminiszter egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy az összeesküvők bankszámlákat nyitottak, hamis dokumentumokat szerezte be, és számos ingatlant vásároltak Mexikóban. A család első számú titkos rezidenciája a Csendes-óceán partján fekvő Nayarit állam tengeri üdülőövezetében, a Banderas-öbölben lett volna.

A bűnszövetség tagjai több magán repülőutat tettek Mexikó, az Egyesült Államok, Kanada, Koszovó és a Közel-Kelet több állama között a család menekülési útvonalának kitervelése érdekében. Vezetőjüket, a Cynthia Ann Rainer nevű kanadai állampolgárt november 10-én, a többieket a következő napon fogták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!