Külföld

2011.12.01. 17:09

Legalább 4000 halottja van a szíriai tüntetéseknek

Március óta már legalább négyezer halálos áldozatot követelt a szíriai tiltakozó mozgalmak elfojtása - közölte csütörtökön az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

MTI

Navi Pillay szerint a fenti szám a világszervezet becslésén alapul. A Szíriából érkező szavahihető információk alapján viszont az áldozatok száma ennél jóval magasabb lehet - tette hozzá. A főbiztos a "polgárháború" kifejezést alkalmazta az arab országban fennálló állapotokra.

Pillay a jelentést ismertetni fogja a világszervezet emberi jogi tanácsának pénteki rendkívüli ülésén, amelyet éppen a szíriai események miatt hívtak össze.

Az Egyesült Államok eközben újabb szankciókat jelentett be Bassár el-Aszad rezsimjével szemben. A büntető intézkedések Aszad elnök egyik nagybátyjára és egy tábornokra, valamint egy bankra és a közmunka-társaságra vonatkoznak. A nagybácsi, Mohammed Maklúf a rezsimnek nyújtott anyagi és pénzügyi támogatása miatt került fel a listára. Ausz Aszlán tábornok pedig azért, mert a rezsim védelmét ellátó kulcsfontosságú egység élén áll - indokolta a döntést a washingtoni pénzügyminisztérium.

A szíriai ellenzék általános sztrájkra szólított fel csütörtökön, arra ösztönözve az üzleti élet képviselőit, hogy szakítsák meg kapcsolatukat a rezsimmel. A bejelentés azután hangzott el, hogy kormánycsapatok megrohantak egy falut Hama tartományban, megölve hat embert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!