Külföld

2011.12.15. 14:52

Izland hivatalosan elismerte a palesztin államot

Izland hivatalosan elismerte a palesztin államot, a nyugat-európai országok közül az elsők között.

MTI

Össur Skarphédinsson izlandi külügyminiszter csütörtökön a palesztin kollégájával, Rijád al-Malkival Reykjavíkban tartott találkozón jelentette be, hogy a parlament akaratának megfelelően Izland független és szuverén államként ismeri el Palesztinát az 1967-es hatnapos háborút megelőző határokon belül. A miniszterek közölték azt is, hogy a két ország felveszi egymással a diplomáciai kapcsolatokat - közölte az izlandi külügyminisztérium.
   
Az izlandi parlament november 29-én fogadta el azt a határozati javaslatot, amellyel felhatalmazta a kormányt Palesztina elismerésére. A határozatban felszólították az izraeli és a palesztin felet, hogy azonnal hagyjanak fel az ellenségeskedéssel, tartsák tiszteletben az emberi jogokat, valamint tárgyalások révén kössenek békemegállapodást.
   
Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) párizsi székháza előtt két napja, kedden húzták fel a palesztin zászlót, miután az ügynökség közgyűlése október végén teljes jogú tagjai közé választotta a Palesztin Hatóságot. Az UNESCO-ba való felvétel nem volt semmilyen hatással a Palesztin Hatóságnak az ENSZ-ben elindított teljes jogú tagfelvételi kérelmére, amelyet szeptemberben nyújtott be Mahmúd Abbász palesztin elnök.
   
Palesztina függetlenségének 1988. november 15-i kinyilvánítása óta a világ több mint 120 országa ismerte el a palesztin államot. Az Európai Unió jelenlegi tagjai közül Magyarország, Lengyelország, Románia, Bulgária és Málta még 1988-ban elismerte Palesztinát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!