Külföld

2011.11.21. 18:05

Török tiltakozás a német neonáci gyilkosságok miatt

Diplomáciai viszályt okozott Ankara és Berlin között a közelmúltban leleplezett németországi neonáci gyilkosságsorozat.

MTI

Hétfői értesülések szerint Törökország tiltakozott a nyolc németországi török halálos áldozatot követelő újfasiszta gyilkosságok miatt. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Németországnak - mint fogalmazott - felelősséget kell vállalnia minden csepp Németországban kiontott török vérért.
A miniszter a meggyilkolt török kisvállalkozókat mártíroknak nevezte.
   
Németországban a napokban vált ismertté, hogy egy neonáci csoport 2000 és 2007 között különböző német városokban az idegengyűlölet által vezérelve nyolc török és egy görög személyt gyilkolt meg. Később egy német rendőrnőt is megöltek, mert igazolni próbálta őket.

Német kormányforrások szerint a török külügyminiszter azt hangoztatta, hogy a gyilkosságokat politikai okokból követték el. "Azért gyilkolták meg őket, mert törökök voltak" - fogalmazott Davutoglu.
A miniszter nyilatkozatára a német kormány egyelőre nem reagált.
   
Kevesebb, mint másfél héttel a történtek feltárása után egyre több a kérdőjel merényletsorozattal kapcsolatban. Napról-napra  erősödik ugyanakkor az a gyanú, hogy a hatóságok súlyos mulasztásokat követtek el, és nem  csaptak le kellő időben a feltételezett merénylőkre.
   
A hatóságok szerint egyébként tíznél jóval több áldozat lehet az elmúlt években számos idegenellenes merényletet elkövető türingiai neonáci banda számláján. A szövetségi bűnügyi hivatal hétfőn azt is közölte, hogy a korábbi bejelentésekhez képest jóval több a gyilkosságokban való részvétellel gyanúsított személyek száma. Azaz immár nem csupán három, hanem összesen tizenöt neonáci személyről feltételezik, hogy közreműködtek a különböző merényletek végrehajtásában. Kezdetben még csak három személyről volt szó, akik közül kettő öngyilkosságot követett el, egy nő pedig vizsgálati fogságban van. A tizenkét újabb gyanúsított ügyében nyomoznak, de letartóztatási parancsot eddig nem adtak ki.
   
Közben a német kormány kapcsolatot keres az áldozatok hozzátartozóival.  Sabine Leutheusser-Schnarrenberger igazságügyi miniszter hétfőn megerősítette, hogy kártérítést kívánnak fizetni a meggyilkoltak családjainak, legkevesebb 10 ezer eurót. A kormány és a parlament között hivatalos megegyezés jött létre arról is, hogy az áldozatok emlékére hivatalos állami szertartást rendeznek, ennek  időpontja azonban egyelőre nem ismert.
   
A gyilkosságsorozat körülményeinek felderítéséről, illetve a bűnüldöző szervek közötti együttműködés javításáról hétfőn tárgyalást kezdett a Bundestag belbiztonsági bizottsága. Hans-Peter Friedrich belügyminiszter megerősítette, hogy országos neonáci elhárító központot állítanak fel a szélsőjobboldal elleni harc erősítése érdekében. A központ a tervek szerint a szövetségi bűnügyi hivatal, az alkotmányvédelmi hivatal, a szövetségi főügyészség, valamint a rendőrség tevékenységét koordinálja majd.
   
A miniszter közölte: felelősségre vonják mindazokat a hatósági személyeket, akikről bebizonyosodik, hogy a neonácik leleplezésében az elmúlt években  mulasztásokat követtek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!