Külföld

2011.11.23. 18:37

Aláírta a megállapodást a hatalom átadásáról Jemen elnöke

Ali Abdalláh Száleh jemeni elnök aláírta szerda este a megállapodást a hatalom átadásáról, amit az ellenzék április óta követelt.

MTI

A ceremóniát Rijádban, Szaúd-Arábia fővárosában tartották Abdallah király és több szomszédos ország külügyminisztere jelenlétében, mert a dokumentumot az Öböl menti monarchiák dolgozták ki. A szaúdi televízióban ezután azt mutatták, hogy az ellenzék képviselői is kézjegyükkel látják el az iratokat. Az uralkodó reményét fejezte ki, hogy ezzel "Jemen történetében új lapot nyitnak".
   
Száleh már nem is tér vissza Jemenbe, hanem azonnal az Egyesült Államokba utazik, ahol - mint az ENSZ-főtitkár bejelentette - gyógykezelést kap, de 90 napon keresztül még megtartja tiszteletbeli elnöki titulusát anélkül, hogy utódja döntéseit megváltoztathatná.
   
Az ország irányítását a terv értelmében az eddigi elnökhelyettes, Abed Rabbo Manszúr Hádi veszi át. Első lépésként új kormányt alakít az ellenzék bevonásával, majd nemzeti párbeszéd kíséretében megszervezi a parlamenti és államfőválasztást.
   
Száleh a tunéziai, egyiptomi és líbiai után a negyedik vezető, aki az "arab tavasz" kezdete óta a hatalma feladására kényszerült a nem csituló utcai tüntetések miatt. A 33 éve megszerzett posztjához ragaszkodva a polgárháború szélére sodorta Jement, ahol a zavaros állapotok miatt új erőre kapott az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet is. A tüntetések szétverése és a törzsi hátterű fegyveres összecsapások halálos áldozatainak számát százakra teszik január vége óta.
   
A megállapodással sem Száleh köreiben nem ért egyet mindenki, sem az ellenzék soraiban, amely szerint az alkut a rendszeren belülről sugalmazták, és nem elégíti ki a követeléseiket. A fiatalok forradalmi bizottsága emiatt csütörtökre tömegtüntetést szervez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!