Külföld

2011.10.23. 18:52

Ünnepélyesen bejelentették Líbia felszabadulását

Líbia új vezetői vasárnap ünnepélyesen bejelentették az ország felszabadulását, és kinyilvánították, hogy a líbiai jogrendszer alapja az iszlám jog, a saría lesz.

MTI

A Bengáziban több tízezer ember jelenlétével megtartott ünnepélyen Abdel-Hafiz Goga, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) második embere líbiai trikolórba burkolva lépett a pódiumra, és közölte, hogy nyolc hónapos polgárháború után Líbia felszabadult.
   
Musztafa Abdel-Dzsalíl, az ÁNT vezetője a pódiumon letérdelve imádkozott, majd közölte: "muzulmán nemzetként az iszlám saríát tekintjük a törvényhozás forrásának, s ezért minden olyan törvény, amely ellentétes az iszlám elveivel, érvényét veszti".
   
A líbiai vezető megbocsátásra, toleranciára és megbékélésre szólította fel honfitársait, hangsúlyozva, hogy meg kell szabadulniuk a gyűlölettől és az irigységtől. "Felszólítom a líbiaiakat, hogy fogadják el a törvények uralmát és erőszakkal ne akarjanak jogokat szerezni maguknak" - fogalmazott Abdel-Dzsalíl.
   
Azt is kijelentette, hogy Líbia továbbra is betartja minden nemzetközi szerződését.
   
Musztafa Abdel-Dzsalíl kilátásba helyezte, hogy olyan bankokat hoznak létre, amelyek a kamatszedést elutasító hitelv szerint végzik tevékenységüket.
   
Mahmúd Dzsibríl, az ÁNT második embere a nap folyamán közölte: már zajlanak a tárgyalások az átmeneti kormány felállításáról. Mint elmondta, ő maga nem vesz részt ebben a kormányban, amelynek felállítása egyébként egy héttől egy hónapig tartó időt vesz igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!