Külföld

2011.09.23. 18:00

Vádat emeltek Sanader ellen a Mol-ügyben

A Mol részéről történt megvesztegetés gyanúja miatt vádat emelt Ivo Sanader volt horvát kormányfő ellen a zágrábi államügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodája (USKOK).

MTI

Sanadert azzal vádolják, hogy tízmillió euró csúszópénzt kapott a Mol magyar olajipari vállalattól, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a gázüzletág kivételével.
   
Az USKOK internetes oldalán pénteken közzétett vád szerint Ivo Sanader horvát miniszterelnökként 2008 elején Zágrábban és Budapesten abban állapodott meg a "Mol egyik befolyásos tisztségviselőjével", hogy tízmillió euróért döntő módon - és Horvátország kárára - megváltóztatják az INA és a Mol közötti részvényesi szerződést.
   
Sanader megígérte: mindent megtesz annak érdekében, hogy a részvényesi szerződésbe "olyan módosításokat és kiegészítéseket építsenek be, amelyek alapján Horvátország a Mol-t döntő befolyáshoz juttatja az INA felett", és nyélbe üti a "gázüzletágnak az INA-ból való kiválásáról szóló megállapodást is", azaz leválasztják az INA-ról a veszteséges üzletágat, amelyet a horvát fél vesz át.
   
Az egyezség megvalósítása érdekében Sanader, jóllehet tisztában volt azzal, hogy egy ilyen szerződés árt Horvátország érdekeinek, kormányfői tisztségével élve módosíttatta a szerződést, s így azt 2009. január 30-án alá is írhatták.
   
Zágráb elfogadta a "Mol valamennyi követelését", majd ezt követően Sanadernek több részletben "kifizették a kialkudott teljes összeget".
   
A vádirat a horvát törvényekre hivatkozva indítványozza, hogy kobozzák el Sanader úgymond jogtalanul szerzett vagyonát, méghozzá oly módon, hogy kötelezik tízmillió eurónak megfelelő összegű kuna befizetésére a horvát államkasszába, amit az ítélet jogerőre emelkedését követő 15 napon belül kell Sanadernek megtennie.
   
Az USKOK a minap beszüntette a Damir Polancec korábbi kormányfő-helyettes elleni vizsgálatot, ezzel szemben Hernádi Zsolt, a Mol vezetője elleni vizsgálat folytatódik, "de az ügyet Polt Péter, Magyarország legfőbb ügyésze veszi át, akinek szeptember 21-én Zágráb átadta az összes bizonyíték másolatát" - közölték a horvát fővárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!