Külföld

2011.09.30. 13:21

Szorul a hurok Sanader nyaka körül

A horvát parlament pénteken megszavazta Ivo Sanader volt kormányfő mentelmi jogának fölfüggesztését az állítólagos Mol-INA vesztegetési üggyel kapcsolatban.

MTI

Ez a harmadik büntetőügy, amelyben a törvényhozás lehetővé teszi, hogy a hatóságok eljárjanak a volt miniszterelnökkel szemben.

Sanadert azzal vádolják, hogy tízmillió euró kenőpénzt kapott a Mol olajtársaságtól cserébe azért, hogy tegye lehetővé: a magyar vállalat irányítási jogot szerezzen az INA horvát állami olajipari cég fölött.

A korrupció és a szervezett bűnözés elleni horvát ügyészségi hivatal (USKOK) egy hete nyújtott be vádindítványt Sanader ellen a Mol-INA-ügyben.

A hivatal előzőleg, augusztus végén - fél évi nyomozás után - egy másik ügyben is vádemelést javasolt a volt miniszterelnök ellen. E szerint Sanader 1994-1995-ben, még külügyminiszter-helyettesként 3,6 millió horvát kuna (500 ezer euró) kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo Alpe Adria banktól cserébe azért, hogy a horvát állam ettől a pénzintézettől vegyen föl kölcsönt. Az illetékes zágrábi bíróság pénteken dönt arról, elfogadja vagy elutasítja a vádemelési indítványt ebben az ügyben, esetleg további vizsgálódás céljából visszautalja az ügyet az USKOK elé.

A harmadik büntetőügy, amellyel kapcsolatban a horvát parlament fölfüggesztette Ivo Sanader mentelmi jogát, a Fimi Media nevű céggel kapcsolatos. A gyanú szerint éveken át összesen 120 millió horvát kuna (16 millió euró) vándorolt törvénytelenül állami cégektől a Fimi Medián keresztül Sanadernek, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) - a volt kormányfő pártjának - és Sanaderrel kapcsolatban állóknak a bankszámláira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!