Külföld

2011.09.29. 15:56

Szembesítették Strauss-Kahnt francia vádlójával

Szembesítették Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezetőjét csütörtökön Párizsban Tristane Banon újságíró-regényíróval, aki nemi erőszak kísérlete miatt tett panaszt ellene.

MTI

A nyomozók előtt történt mintegy két és fél órás szembesítést követően - amelyen az ügyvédek nem voltak jelen - egyikük sem kívánt nyilatkozni az utcán várakozó mintegy hatvan újságírónak. Henri Leclerc, a volt IMF-vezér jogi képviselője utóbb annyit elárult, hogy egyik fél sem változtatott álláspontján. Arra a kérdésre, hogy Strauss-Kahn kifejezte-e sajnálatát, az ügyvéd azt válaszolta: "Nincs oka elnézést kérni".

A France2 közszolgálati televízió értesülése szerint a szembesítés feszült hangulatban, de udvariasan zajlott le.

Banon még júliusban emelt panaszt a volt IMF-vezér ellen egy 2003. februári találkozón lezajlott eset miatt, amely a nő szerint dulakodással ért véget. A politikus "képzelt jelenetnek" minősítette azt, amit a nő előadott, és rágalmazásért eljárást indított ellene. A TF1 francia kereskedelmi televíziónak adott interjúban pedig azt mondta, hogy "semmilyen erőszak" nem történt a randevún. Sajtóértesülések szerint korábbi rendőrségi kihallgatásán Strauss-Kahn azt beismerte, hogy annak idején közeledni próbált a nőhöz, s a 2003-ban lezajlott találkozó során megpróbálta megcsókolni őt, de a kísérlet sikertelensége nyomán feladta.

A párizsi ügyészégnek három lehetősége: vagy nem emel vádat bizonyíték hiányában, vagy szexuális zaklatásnak minősíti az esetet, amelynek elévülési ideje három év. Amennyiben megalapozottnak tartja a nemi erőszak kísérletének gyanúját, megindíthatja a vádemelési eljárást a bíróságon, miután ennek a bűncselekménynek tíz év az elévülési ideje Franciaországban. Banon jelezte: amennyiben az ügyészség ejti a panaszát, vizsgálóbíróhoz fordul és felülvizsgálatot kér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!