Külföld

2011.09.19. 06:08

Strauss-Kahn: nem történt erőszak a szállodaszobában

Párizs - Dominique Strauss-Kahn megerősítette, hogy "sem erőszak, sem zaklatás, sem bűncselekmény" nem történt a New York-i szállodaszobában. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezetője mindazonáltal azt mondta a TF1 francia kereskedelmi televízió vasárnapi esti híradójának stúdióvendégeként, hogy "nem egyszerűen nem megfelelő kapcsolatot" folytatott az őt nemi erőszakkal vádoló szobalánnyal, hanem "erkölcsi hibát" követett el.

MTI

A volt IMF-vezér először szólalt meg nyilvánosan májusi New York-i letartóztatása óta, amelyet egy szállodai szobalány nemierőszak-panasza váltott ki. Az amerikai igazságszolgáltatás utóbb ejtette az ellene emelt vádat.

Arra a kérdésre, hogy mi történt a szállodaszobában, Strauss-Kahn azt válaszolta, hogy "sem erőszak, se zaklatás, sem bűncselekmény. Ezt az ügyész állítja, nem én. Ami történt, az nem egyszerűen nem megfelelő kapcsolat, hanem hiba, a feleségemmel, a gyerekeimmel, a barátaimmal szemben. De a franciákkal szemben is". Hozzátette, hogy nem fizetett a rövid viszonyért. "Erkölcsi hiba volt. Nem vagyok rá büszke" - hangsúlyozta.

A szobalány vádjait illetően a politikus úgy vélte, hogy "Nafissato Diallo hazudott". Arra is felhívta a figyelmet hogy ezt sem az ő ügyvédjei, hanem az ügyész állította. "A vádakat ejtették ... Azért nem volt per, mert (a szobalány) egyetlen vallomása sem stimmelt. A polgári peres eljárás a bizonyíték arra, hogy az egész mögött pénzügyi megfontolások állnak. A polgári eljárást le fogják folytatni, nem áll szándékomban tárgyalni" - mondta a volt IMF-vezér.

"Nagyon megijedtem" - válaszolta az amerikai igazságügyi eljárás menetét firtató kérdésre Strauss-Kahn. "Úgy éreztem, hogy azelőtt megaláztak, mielőtt egy szót szólhattam". Arra a kérdésre, hogy összeesküvést sejt-e az ügy mögött, azt válaszolta: "a csapda lehetséges, az összeesküvést majd meglátjuk". Feleségét, a népszerű televíziós újságíró Anne Sinclairt "csodálatos nőnek" nevezte, aki nélkül "nem bírt volna ellenállni".

Strauss-Kahn korábban a 2012-ben esedékes franciaországi elnökválasztás első számú baloldali esélyese volt, ám győzelmi reménye a New York-i meggyanúsítással szertefoszlott. Egy vasárnap megjelent felmérés szerint pedig a franciák többsége már azt szeretné, ha visszavonulna a politikai életből.
A politikus az interjúban elárulta, hogy korábban valóban gondolt az elnökjelöltségre, de az ügy után "természetesen" nem jelölteti magát az elnökválasztáson. "Elszalasztottam a randevúmat a franciákkal" - fogalmazott. A politikai jövőjét illetően csak annyit mondott: "Először pihenni fogok, ismét a családommal leszek, időre van szükségem gondolkodni. De az egész életem arról szólt, hogy megpróbáltam hasznos lenni a társadalom számára, így meglátjuk".

A 62 éves volt IMF-vezér Tristane Banon francia újságírónőnek erőszak kísérlete miatti vádjait is visszautasította, amelyek alapján a párizsi rendőrség jelenleg előzetes nyomozást folytat. "Tanúként meghallgattak. Az igazat mondtam: azon a (2003-as) találkozón nem történt erőszakos cselekmény, erről most nem mondok többet ... Az a verzió amit előadtak, kitaláció, rágalmazás" - mondta Strauss-Kahn. Hozzátette, hogy "nem szereti és visszautasítja azt a portét", amit a nőkhöz fűződő viszonya kapcsán rajzolt fel róla a sajtó. "Én tisztelem a nőket" - hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!