Külföld

2011.09.27. 06:02

Strauss-Kahn a polgári peres kereset elutasítását kérte

Dominique Strauss-Kahn az ellene benyújtott polgári peres kereset elutasítását kérte hétfőn egy New York-i bíróságtól, arra hivatkozva, hogy benyújtása idején diplomáciai jogi mentességet élvezett.

MTI

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatójának ügyvédje, William Taylor arra hivatkozott a kérelemben, hogy a nemzetközi jog szerint Strauss-Kahn az IMF vezérigazgatójaként diplomáciai jogi mentességet élvezett a polgári peres eljárások alól, és ez a május 18-i lemondása után is érvényes volt, egészen addig, amíg vissza nem tért hazájába, Franciaországba.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója ellen egy guineai származású szobalány, Naffissatou Diallo, nyújtott be kártérítési keresetet nemi erőszak miatt, miután ugyanebben az ügyben általa indított büntetőjogi eljárás nem jutott el vádemelésig, részben mert kétségek merültek fel szavahihetőségével kapcsolatosan.
Strauss-Kahn augusztus végén tért vissza Franciaországba, viszont Diallo augusztus 9-én nyújtotta be ellene a keresetet a bronxi szövetségi felsőbíróságon. A kereset szerint Strauss-Kahn május 14-én a New Yorki-i Sofitel szállodában "szándékosan, brutális és erőszakos módon szexuálisan bántalmazta", és ezzel "megalázta, lealacsonyította, megsértette, és megfosztotta női méltóságától" Diallót.

A szobalány ügyvédje, Kenneth Thompson azonnal elutasította William Taylor érvelését. Szerinte diplomáciai immunitásra való hivatkozás megbukik a bíróság előtt, egyrészt, mert Strauss-Kahn nem diplomata, és saját elmondása szerint "személyes" ügyben járt május 14-én New Yorkban, ráadásul nem az IMF, hanem ő, saját zsebéből fizette a Sofitelben a szobát, és nyilvánvalóan személyes indíttatásból támadta meg védencét.
A volt IMF-vezér ügyvédjének érvelését a hírügynökségek által megszólaltatott jogi szakértők sem tartják meggyőzőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!