Külföld

2011.09.30. 13:54

Nem felel senki a 20 halálos áldozatot követelő balesetért

Felmentette az esküdtszék a vádak alól a 2008 novemberében gázszivárgás miatt bajba került Nyerpa orosz tengeralattjáró kapitányát, és a 20 emberéletet követelő baleset okozásával vádolt matrózt pénteken Vlagyivosztokban.

MTI

A Nyerpa nukleáris meghajtású tengeralattjárón egy próbaúton, a Japán-tengeren a tévesen beindult, vagy beindított tűzoltó berendezésből kiáramló mérgező gáz ölte meg az embereket, többnyire a járművet építő hajógyár szakértőit.

Ez volt a legsúlyosabb baleset az orosz flottánál a Kurszk tengeralattjáró 2000-ben történt, a Barents-tengeren robbanás okozta elsüllyedése óta, amely 118 tengerész életét oltotta ki.

A hajó kapitányát, Dmitrij Lavrentyevet a hivatali hatákör túllépésére, illetve a gondatlanságból elkövetett emberölésre vonatkozó paragrafusok alapján azzal vádolták, hogy nem készítette fel kellőképpen a legénységet. Dmitrij Grobov matrózt azzal gyanúsították, hogy ő indította be tévesen a tűzoltó berendezést, és ezért ellen szolgálati kötelmei nem megfelelő teljesítése és gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat.

A kapitány ügyvédje megelégedéssel fogadta az esküdtszék döntését és objektívnak nevezte azt. Az ügyészség a felmentő döntéssel való egyet nem értését hangoztatta.

Dmitrij Dobrov ügyvéd elmondta, hogy a bíróság a következő ülést október 5-re tűzte ki, s hozzátette, hogy az "technikai jellegű lesz".

Az Interfax orosz hírügynökség egy nevét mellőző mérnököt idézett, aki a baleset idején a Nyerpán tartózkodott, s aki azt mondta: személyes véleménye szerint az esküdtszéki döntés igazságtalan. "Ott voltam, mindent láttam és halottam saját fülemmel és szememmel. Az esküdtek a per alatt nem értették meg a történtek lényegét". 

Jövő héten Moszkvába érkezik az indiai védelmi miniszter, s tárgyalásai témái között szerepel a Nyerpa tervezett tízéves lízingje is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!