Külföld

2011.09.21. 17:14

Marad a NATO Líbiában

Újabb három hónappal, egészen év végéig meghosszabbítja líbiai katonai műveletét a NATO. A líbiai felkelők teljes ellenőrzése alá került szerdán a Dél-Líbia sivatagos részén fekvő Szebha városa, de súlyos veszteségeket szenvedtek a Szirttől délre fekvő térségében.

MTI

Újabb három hónappal, egészen év végéig meghosszabbítja líbiai katonai műveletét a NATO.

A tagországok nagyköveteinek szerdai brüsszeli találkozóján született döntés megerősíti a szövetség illetékeseinek korábbi közléseit, amelyek szerint a NATO addig marad Líbia körzetében, amíg azt szükségesnek látja a polgári lakosság védelme érdekében.
Anders Fogh Rasmussen főtitkár Brüsszelben kiadott közleményében hozzátette: a NATO látványosan sikeres volt a nemzetközi közösség által rábízott feladat végrehajtásában, de még mindig lát fenyegetést a civil lakosság irányában. A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsnak is az a kérése, hogy a művelet folytatódjék - jelezte a szövetségi illetékes.
Hangoztatta, hogy a helyzetet a továbbiakban is rendszeresen áttekintik, így a mostani döntés bármikor felülvizsgálható. Rendszeresen egyeztetnek az ENSZ illetékeseivel és a líbiai hatóságokkal is - emelte ki.
"Eltökéltek vagyunk abban, hogy a műveletet addig folytatjuk, amíg szükséges, de készek vagyunk befejezni azt, amint lehetséges" - fogalmazott Rasmussen a közleményben.
Mint kiemelte, ez a líbiai népnek is egyértelmű üzenet: a NATO egy nappal sem marad tovább, ha a helyieknek már sikerült úgy kezükbe venniük az ellenőrzést, hogy az "új Líbia" felé biztonságos átmenetet tudnak biztosítani.

Az ENSZ-felhatalmazás alapján március végén kezdett művelet keretében a NATO hadereje gondoskodik arról, hogy tengeri úton ne jusson el fegyverszállítmány az időközben megbuktatott rezsim erőihez, valamint hogy betartsák a líbiai légtérben a repülési tilalmat. Emellett a NATO rendszeresen légicsapásokat mér a líbiai polgári lakosságot támadó, illetve fenyegető katonai erőkre. A szövetség gépei eddig csaknem 24 ezer bevetést, ezen belül közel kilencezer légicsapást hajtottak végre Líbia fölött.
A művelet egyszer már meghosszabbított határideje a jövő héten járt volna le.

A felkelők ellenőrzése alatt van Szebha városa, harcok egy oázisban

A líbiai felkelők teljes ellenőrzése alá került szerdán a Dél-Líbia sivatagos részén fekvő Szebha városa, de súlyos veszteségeket szenvedtek a Szirttől délre fekvő térségében

"Teljesen ellenőrzésünk alatt van Szebha városa. Mindenki a forradalom oldalán áll, beleértve a kadhafistákat" - közölte Abdel-Madzsíd Szeif en-Naszr, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) térségbeli illetékese. A város bevételéről szóló híreket megerősítette Mohamed Vardugu, a térségben harcoló felkelők bengázi képviselője.
   
A város Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető kadhadfa törzsének egyik fellegvára. Vardugu kedden azt mondta, hogy a felkelők hatalmukba kerítették a település repülőterét, erődítményét és laktanyáit, illetve fogságba ejtették Kadhafi 150 katonáját.
   
Musztafa el-Húni, az ÁNT egyik képviselője közölte szerdán, hogy a felkelők felszabadították a Dzsofra-oázisban fekvő Vaddan városának mintegy 70 százalékát. Húni szerint a felkelők a NATO légicsapásai után tudtak behatolni a településre.
   
Dzsofra-oázis mintegy 300 kilométerre délre fekszik Szirttől, és 75 ezer lakosa van. Az oázisban található Vaddán, Hun, Szokra és Zilla település. Bevétele fontos célja a felkelőknek, mivel a Kadhafi-párti erők itt hatalmas fegyverkészletet halmoztak fel.
   
Húni elmondta: miután a felkelők behatoltak Vaddánba, a tőle 30 kilométerre nyugatra fekvő Hun városába indultak, ahonnan a kadhafisták irányítják katonai hadműveleteiket. Folytatódnak eközben a harcok a Huntól délnyugatra fekvő Szokrában is, és a felkelők már felszabadították Zilla keleti részét - mondta Musztafa el-Húni, aki szerint két napon belül vége lesz a harcoknak az oázisban.
   
A nap folyamán később érkezett az a hír, hogy Szokránál a kadhafisták nehézfegyverek bevetésével ellencsapást mértek, és több tucatnyi embert megöltek, vagy megsebesítettek. A sebesülteket a tüzérségi tűz miatt nem lehet elszállítani.
   
A Földközi-tenger partján fekvő Szirtnél is folytatódtak az összecsapások. Ott az új rendszer hívei szeptember 15-én indítottak újabb rohamot a város bevételéért, de ez azóta sem sikerült teljesen, miközben 45 embert vesztettek halottakban, kétszázat sebesültekben. A NATO szinte minden nap légitámadásokkal támogatja őket, és a felkelők két irányból - nyugatról és délről - már behatoltak a külterületére, de a keleti fronton továbbra is erős ellenállásba ütköznek.
   
A harmadik ellenállási gócpontban, Bani-Vádi városnál a Kadhafi-ellenes erők a nehéz terep és az orvlövészek miatt nagyon nehezen tudnak előrehaladni.
   
Szerdai diplomáciai hír, hogy visszaérkezett az állomáshelyére, Tripoliba Gene Cretz, az Egyesült Államok nagykövete, aki januárban, a WikiLeaks kiszivárogtatásai miatt volt kénytelen hazatérni konzultációra Washingtonba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!