Külföld

2011.09.28. 05:30

Lezuhanó műhold: a Csendes-óceánba estek a darabjai

Cape Canaveral - A Csendes-óceánba zuhantak szombaton a kiszolgált amerikai műhold nagyobb darabjai, és károkat nem okoztak - erősítette meg kedden az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

MTI

A NASA a becsapódás utáni órákban is azt valószínűsítette, hogy a műhold darabjai a Csendes-óceánban zuhantak, de keddi tájékoztatásában már pontosabb információkkal is szolgált.

A busz nagyságú műhold nagy része elégett a légkörben, s becslések szerint összesen 495 kilogrammnyi műholddarab érte el a Föld felszínét. A kaliforniai Vandenberg légitámaszponton működő űrközpont adatai szerint a műhold 14,1. déli szélességi és 170,2. nyugati hosszúsági fokon, nagyjából Szamoa-szigetek térségében hatolt be a légkörbe. Darabjai 480-1300 kilométeres sávban szóródtak szét az óceánban, távoli messzeségben minden szárazföldtől - közölte a NASA.

Az Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) távérzékelő műhold már 2005 óta nem üzemelt. 1991 szeptemberében a Discovery űrrepülőgép szállította a világűrbe és állította Föld körüli pályára. A 10,7 méter hosszú, 4,5 méter széles és körülbelül 6 tonna tömegű amerikai tudományos műhold legnagyobb "visszatérő" darabja valószínűleg 136 kilogramm, az összes törmeléké pedig nagyjából 500 kilogramm tömegű. A többi eléghetett a légkörben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!