Külföld

2011.09.08. 07:51

Kadhafi tagadta, hogy elmenekült volna Líbiából

Nicosia/Kairó - Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető egy szíriai televízióban csütörtök hajnalban lejátszott hangüzenetben tagadta, hogy elmenekült volna Nigerbe.

MTI

"(Az ellenségnek) nem maradt más eszköze, mint a pszichológiai háború és a hazugságok. Legutóbb azt mondták, hogy látták Kadhafit egy Niger felé tartó konvojban" - mondta a damaszkuszi székhelyű Arráj tévében lejátszott felvételen, amely több nap után az első üzenet volt a részéről.
   
Arról beszélt, hogy a líbiai katonai konvoj, amelyet a minap francia és nigeri katonai források láttak az észak-nigeri Agadez városban, nem az első ilyen járműoszlop volt. Számtalan, árut és embereket szállító autókonvoj jár Líbia és Niger között - mondta.
   
Kadhafi ismételten fogadkozott, hogy hívei folytatják a fegyveres ellenállást Líbia új uraival és a NATO-val szemben. A szíriai tévé szerint a hangfelvételt Líbiában készítették.
   
Továbbra is rejtély, hol bujkál Kadhafi azóta, hogy a líbiai felkelők két hete elfoglalták az ezredes rezidenciáját Tripoliban.
   
A felkelők egyik parancsnoka azt mondta, a bukott líbiai vezető egy lyukban bújt meg, akárcsak Szaddám Huszein iraki diktátor, akit 2003-ban egy föld alatti vájatban fogtak el kilenc hónappal az után, hogy megbuktatták.
   
A felkelők vezető testülete, az Átmeneti Nemzeti Tanács egymásnak ellentmondó értesüléseket közöl Kadhafi vélelmezett hollétéről. Egyesek szerint az ezredes két fiával együtt még mindig a felkelők ostromgyűrűjébe zárt városban, Bani Válidban van Tripolitól 140 kilométerre délkeletre. Mások szerint Kadhafi valahol Líbia déli részén, a Szaharában lehet, közel az algériai és a nigeri határhoz.
   
Az amerikai védelmi minisztérium közölte, nincs olyan értesülése, hogy Kadhafi elhagyta volna Líbia területét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!