Külföld

2011.09.21. 08:07

Drónok harca: Amerika délről támadja az Al-Kaidát

Titkos drónbázisokat létesít az Egyesült Államok Afrika szarván és az Arab-félszigeten, az al-Kaida terrorhálózat szomáliai és jemeni sejtjei elleni kíméletlen terrorellenes kampány részeként - írja szerdán a The Washington Post amerikai illetékesekre hivatkozva.

MTI

Az amerikai lap úgy tudja, hogy a pilóta nélküli repülőgépek egyik bázisa épül Etiópiában, s egyet már létesítettek a Seychelles-szigeteken, ahol egy kisebb drónflotta folytatta tevékenységét ebben a hónapban, miután egy próbarepülés bizonyította, hogy a szigetekről felszálló pilóta nélküli repülőgépekkel hatékony járőrözést lehet megvalósítani Szomália légterében - számolt be a lap.

A washingtoni újság értesülése szerint az amerikai haderő Dzsibutiból is indít Szomália és Jemen felé drónokat, a CIA pedig egy titkos felszállópályát épít az Arab-félszigeten, ahonnan a gépeket jemeni bevetésre küldik majd.

A Fehér Házban nem kívántak reagálni a The Washington Post cikkére.

Amerikai és Seychelles-szigeteki illetékesek korábban elismerték a drónok jelenlétét a szigeteken, de mint közölték, a gépek feladata a térségben garázdálkodó kalózok mozgásának nyomon követése. Később azonban nyilvánosságra került titkosított amerikai diplomáciai táviratok alapján kiderült, hogy a pilóta nélküli repülőgépeket a terroristák elleni harcban is bevetik Szomáliában. A WikiLeaks oknyomozó portál kiszivárogtatta azt is, hogy Washington kérte az Afrika keleti partjai előtt fekvő szigetország vezetését: tartsa titokban a terroristák elleni akciókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!